Nový plán EU na omezení imigrace z Afriky čelí kritice

Africanews/Euronews. Nový plán Evropské unie, který má zabránit další imigraci do zemí Evropské unie přes Libyi čelí kritice. Plán kritizoval mimo jiné ředitel UNICEF Justin Forsyth, který řekl, že rozhodnutí summitu jsou doslovně otázkou života a smrti pro tisíce dětí.

Plán byl odsouhlasen v pátek na Maltě a snaží se omezit migraci z Afriky via Libye. Jeho součástí je také pomoc libyjským pobřežním hlídkám zastavit lodě, které směřují do Itálie a umístit migranty dočasně na území severoafrického státu. Libye dostane nové finanční zdroje a další podporu EU. Itálie  ještě před summitem uzavřela další smlouvu s Tripolisem, která má předejít přílivu dalších migrantů přes Libyi do Itálie.

Summit EU se pokusil  pomocí nové dohody s Libyi zastavit „byznys“ s migranty, který už pomohl 181 tisícům migrantů dostat se přes Libyi a Itálii do Evropské unie průběhu minulého roku.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.