Morgan Stanley: ceny lithia klesnou do roku 2021 o 45 %

Financial Times. Nárůst elektrických aut bude nedostatečný a nevyrovná rostoucí nabídku lithia z Chile, říkají analytici z Morgan Stanley, který počítá poklesem cen o 45 % do roku 2021.

Nové projekty na lithium a rozšíření u největších producentů mohou významně navýšit globální nabídku. A budou prý tak velké, že převýší mohutně i růst poptávky.

Ceny lithia se za poslední dva roky více než zdvojnásobily, protože roste poptávka po materiálech do baterií elektrických aut. Například model Tesla S používá více lithia než 10 000 smarthphonů.

Výrobci aut se snaží zajistit si dodávky zásadního kovu, protože počítají s ambiciózními plány výroby elektrických aut. Jenže Morgan Stanley se domnívá, že tento rok bude posledním rokem globálního deficitu lithia.

Aby se vyrovnalo navýšení nabídky, bylo by nutné, aby elektrická auta na lithiové baterie tvořila více než 31 % globálních prodejů v roce 2025. Nyní to jsou asi dvě procenta.

Pozice Chile se bude zvětšovat, do roku 2025 by měla tato země dodávat třetinu globální nabídky.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.