Ukrajinské zamini si pozvalo německého velvyslance k vysvětlení

Unian/Kyjev. Ukrajinské ministerstvo zahraničí si povolalo německého velvyslance v Kyjevě Ernsta Reichela k podání vysvětlení slov v rozhovoru pro deník RBK-Ukrajina.  Reichel řekl v rozhovoru, že nikde není dáno jako nutnost, že by se volby na separatistických územích Donbasu měly konat až po odvodu vojsk z území.

Ukrajinské straně se konkrétně nelíbilo, že Reichel řekl: „…není nutné, aby volby na Donbase byly jenom tehdy, když tam nebude ruská armáda nebo když na každé městské administrativě bude vyvěšena ukrajinská vlajka.“ Reichel před tím uvedl, že volby v bývalé NDR po pádu komunismu se konaly za přítomnosti sovětské armády.

Vedle toho velvyslanec Německa na Ukrajině řekl, že diplomatický přístup znamená, že Ukrajina nemůže prosadit 100 % svých požadavků, protože je potřeba, aby se domluvila s Ruskem. Bez ohledu na to, Německo a Francie Ukrajinu v principiálních otázkách podporují, sdělil Reichel RBK-Ukrajina.

Reichelova slova kritizoval také ministr zahraničí Ukrajiny Pavel Klimkin na svém Twitteru, kde napsal, že „Frašek už bylo dost.“

Podle posledních zpráv Kremlu se v telefonickém rozhovoru Angela Merkelová a Vladimir Putin domluvili na posílení práce a na novém setkání v rámci normandského formátu. Lídři tak reagují na zvýšení napětí a obnovení bojů na Donbase v posledních dnech.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.