Rezignace norské ministryně zabránila pádu vlády

Financial Times. Norská vládní pravicová koalice tak bude pokračovat.

Norská ministryně spravedlnosti rezignovala, aby se vláda vyhnula hlasování o nedůvěře a politické krizi. Nejpravicovější vláda za celá desetiletí tak bude dál u moci.

Silvi Listhaugová uvedla, že nemůže dovolit, aby spory ohledně jejích komentářů k terorismu vedly k pádu vlády a její stranu, populistickou, proti-imigrační Stranu pokroku, dostaly z vlády. Opozice získala dost hlasů na vyslovení nedůvěry, což by mohlo vést k rezignaci premiérky Solbergové.

Ministryně Listhaugová na Facebooku uvedla, že středo-levicová sociální demokracie si myslí, že práva teroristů jsou důležitější než národní bezpečnost. Tato strana totiž odmítla podpořit její návrh sebrat jedincům, podezřelým z terorismu, norské občanství.

Listhaugová je polarizující osobnost, dříve byla ministryní pro imigraci. Na levici je kritizována, ale její stoupenci ji oceňují za přísnou kontrolu imigrace. Účast Strany pokroku ve vládě znamená, že se jedná o nejvíce pravicovou vládu od druhé světové války. Politologové ale říkají, že vtažení Strany pokroku do vlády zabránilo vzestupu ještě extrémnějších stran.

Listhaugová využila své rezignace ke kritice sociální demokracie za to, že se snaží omezit svobodu slova v debatě, která je podle ní nejdůležitější pro norskou budoucnost.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.