Prezident hrozí Mexiku: zvláštní velikonoční pozdravení

ARD Tagesschau. Jsou za tím konkrétní plány, nebo další impulzivní tweet? Trump vyhrožuje Mexiku ukončením dohody NAFTA. Mexiko prý nečiní dost proti nelegální migraci do USA.

Trump vypustil celou řadu tweetů proti Mexiku. Hrozí mexické vládě ukončením dohody NAFTA, pokud země neudělá víc pro ochranu společné hranice.

Trump na Twitter napsal následující: Mexiko dělá jen velmi málo, spíš nic, aby zastavilo lidi, kteří se hrnou do Mexika a pokračují pak do USA. A vysmívají se našim hloupým imigračním zákonům. Musí zastavit příliv drog a lidí, jinak já zastavím jejich dojnou krávu – NAFTA. Potřebuju zeď (psáno kapitálkami).

Trump během svého volebního boje opakovaně sliboval, že zastaví příliv migrantů a pašování drog tím, že postaví na hranici s Mexikem velkou zeď. Zatím se k tomu ovšem nedostal, protože mu Kongres na zeď nedal dost peněz.

Trump navíc uvedl, že si nepřeje žádnou shodu s opozičními demokraty ohledně případů „dreamers“ (snílků), tedy programu DACA, který mladým migrantům poskytuje dočasnou ochranu před odsunem. Podle něj se davy lidí, kteří se hrnou do USA, snaží program zneužít. Toto tvrzení ale nepodložil důkazy a zatím ani nebyly podány žádné nové žádostí, pouze prodloužení pro ty, kteří již ochranný status mají.

Jde celkem o 1,8 milionů mladých přistěhovalců, kteří přišli z Mexika do USA jako děti. Byli chráněni před odsunem pravidly, která stanovil Obama. Trump ale DACA ukončil a dal Kongresu šest měsíců na novou úpravu. Kvůli právním sporům však program běží dál.

Není jasné, do jaké míry stojí za Trumpovými poznámkami konkrétní politické plány, nebo zda se jedná o impulzivní tweety.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.