V Kremlu se jedná o návratu Kudrina. Putin chce kompromis se Západem, píše FT

Kremelské zdroje tvrdí, že Vladimir Putin jmenuje do vlivné pozice v prezidentské administrativě nebo vládě Alexeje Kudrina jako symbol připravenosti uzavřít se Západem kompromis a uvolnit si tak cestu k potřebným reformám doma.

Ruský prezident Vladimir Putin zvažuje snahu o zlepšení vztahů se Západem v souvislosti s tím, jak sankce a narůstající mezinárodní konflikt zabraňují pokusům o oživení ruské stagnující ekonomiky. Napsala o tom korespondentka Financial Times z Moskvy Kathrin Hilleová.

Před prezidentskou inaugurací, která se bude konat 7. května, Putin zvažuje možnost jmenovat bývalého ministra financí Alexeje Kudrina na vlivný post, který by řídil ekonomickou strategii a umožnil přístup k Evropě a Spojeným státům, sdělili Financial Times lidé, kteří mají informace ohledně těchto plánů.

Kudrin je jeden z nejstarších Putinových spolupracovníků a ekonomický poradce. Jeho jmenování by bylo pro západní země signálem od ruského prezidenta o tom, že chce najít kompromis.  Zdroj z prezidentské administrativy tvrdí, že nejreálnější se jeví, že Kudrin dostane pozici v prezidentské administrativě s titulem něco jako „prezidentův“ představitel pro mezinárodní ekonomickou spolupráci“.

Kudrin je autorem hospodářské strategie pro další Putinovo období, ve kterém trval na významných strukturálních změnách, které zahrnují například růst věku odchodu do důchodu a reorganizaci vládního a soudního systému v Rusku. Opakovaně řekl, že Rusko musí skončit konfrontaci se Západem a USA, bez čehož země nebude moct provést radikální změny.

Analytik, který s Kudrinem spolupracuje, Jevgenij Gontmacher k tomu FT sdělil, že jmenování by znamenalo, že došlo k dohodě ohledně konkrétní změny agendy, která bude zahrnovat také zahraniční politiku. Bez její změny nejsou reformy v Rusku možné. „Byl by to silný vzkaz, protože Kudrin je jedním z těch v ruské vrcholné politice, s kým na Západě budou mluvit a kdo má určitou důvěru.“

Vladimir Putin vyhrál v březnu prezidentské volby s vysokou podporou voličů. Slíbil velký nárůst výdajů na zdravotnictví, vzdělání a na infrastrukturu. Ruská ekonomika je stále pomalá.

Nicméně analytici varovali před tím, že Putin bude mít problémy svoje sliby uskutečnit. Jsou tu ne moc příznivé faktory: ekonomická stagnace, mezinárodní izolace Ruska a potřeba pokračování režimu i po roce 2024, jak sdělil analytik Kirill Rogov.

Poslední vývoj nebyl pro Putinovu vládu příliš příznivý: posílení sankcí, kauza otravy bývalého agenta GRU Skripala v Británii a také otázky spojené s podporou Asadovy vlády v Sýrii. Podle Hillové byl Putin ponížen západními útoky na Sýrii, které byly proveden navzdory tomu, že Rusko varovalo před odvetou. Tvrdé americké sankce způsobily chaos na finančních trzích Ruska, dotkly se Rusalu, producenta hliníku ve vlastnictví Olega Děripasky.

Kromě rozčílené rétoriky ale Moskva reagovala velmi omezeně. Lidé, kteří mají blízko k administrativě v Kremlu tvrdí, že Putin se snažil o příležitosti pro dohodu se Západem, aby snížil tlak na Rusko.

Jeden bývalý úředník vlády Ruska dle FT sdělil: „V našich domácích rozhodnutích jsme ještě nikdy tolik nezáviseli na vnějších faktorech.“ A dále uzavřel: „Vláda tvrdila, že jsme ruskou ekonomiku adaptovali sankcím, ale způsob jakým Američané nyní sankcí využívají, znamená, že se nelze adaptovat.“

Novou ruskou vládu Putin jmenuje po inauguraci. Očekává se, že premiérem bude nadále Dmitrij Medveděv. Jeho pravomoci v ekonomické oblasti budou ale omezeny ve prospěch Kudrina, tvrdí dva vládní zdroje. Rozhovory ohledně Kudrinova jmenování pokračují a je tu také možnost, že bude vicepremiérem, sdělil jeden ze zdrojů obeznámený se situací.

Podle Gontmachera bude každopádně Kudrinovo jmenování do prezidentské administrativy nebo vlády znamenat dohodu na změnách také v zahraniční politice.

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační obrázek: Autor – premier.gov.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18362811

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.