Privatizace levně a rychle? Ukrajina chystá velký prodej státních firem

Ukrajina chce rychle a levně privatizovat celou řadu svých státních firem. Změnila kvůli tomu privatizační zákony. Evropská unie si přeje urychlení privatizace, na Ukrajině zní kritika privatizace jako “výprodeje”.

Evropská unie by chtěla urychlit proces privatizace na Ukrajině, která má s EU asociační dohodu. Ne všichni na Ukrajině s takovým programem souhlasí, napsal pro ruský deník Rosbalt ukrajinský dopisovatel Valentin Korž. Ukrajina se chystá na novou vlnu „denacionalizace“ – má dojít k privatizaci státního majetku podle vládního programu na rok 2018. Očekává se, že příjmy z privatizace by do rozpočtu přinesly kolem 819 milionů dolarů. Podle vlády jde o pozitivní proces, s čímž ale ne všichni souhlasí. Kritici mluví o tom, že se jedná o levný rozprodej strategicky významného národního majetku.

Na seznamu je 18 energetických společností (včetně například Centregergo), velké průmyslové podniky, státní společnost na výrobu obilí, Agrární fond, farmaceutická firma Indar a další.

Kritici nepřinesli žádné nové argumenty. Podle nich tu převažují výhody nad nevýhodami státního vlastnictví firem. Nicméně ani vláda Volodymira Grojsmana nevysvětlila, proč je privatizace lepší než efektivní řízení firem ve státním vlastnictví.

Například opoziční poslanec za stranu Osnova Sergej Taruta velkou privatizaci odmítl a označil za krádež a připomenul příklad prodeje firmy Oděský přístavní závod, který se v roce 2018 prodává za cenu 10 x nižší než byla cena v roce 2016. Tarutova slova ale nemají váhu pro všechny na Ukrajině. Je totiž známý jako velkopodnikatel, který šel do politiky, aby v ní řešil věci spojené s vlastním podnikáním. Za jeho současnou kritikou vidí mnozí jeho vlastní obchodní zájmy a lobbování.

Nicméně Taruta odkazuje ke zkušenosti Polska, kde byla v době privatizace vytvořena agentura, do které pozvali zahraniční experty, kteří nejprve pomohli udělat podniky ziskovými a tím i přitažlivými pro investory a potom je zprivatizovali za vysokou cenu.

Současný privatizační seznam ukrajinské vlády není nový. Všechny objekty privatizace figurovaly v privatizačních plánech. Pikantní je, že rozprodej má být realizován podle nových pravidel. Podle nich se budou majetky privatizovat buď pomocí aukce, nebo konkurzu. V prvním případě se zavedla tzv. holandská aukce, kde se cena nezvyšuje, ale naopak snižuje, takže konečná sleva ceny může být mezi 25 % až 50 % původní ceny. Jsou také nově stanoveny privatizační doby – ne více než 11 měsíců v případě velké privatizace. Takže je zde zákonný způsob, jak prodávat státní majetek levně a rychle. Vzniká tak také garance toho, že změna u vlády nepovede k soudnímu zpochybnění privatizace.

Zásadní otázkou je, kdo a za jakých podmínek bude privatizovat státní majetky. Cílem má být podle vládních dokumentů nalákat strategické západní investory. Proto je vláda připravená na „maximálně průhledný a otevřený“ privatizační proces. Dohled nad ním má mít nová skupina vládních poradců. Jejich práce ale není příliš levná, říkají komentátoři. Jedná se o miliony dolarů, protože jde o auditorské firmy, jejichž služby stojí miliony ze státního rozpočtu. Dá se tak očekávat, jak řekl expert Andrej Blinov, že první skandály s privatizací se budou týkat těchto firem.

V prvním čtvrtletí roku 2018 Ukrajina získala jenom 300 milionů dolarů v přímých zahraničních investicích, což je 1,5krát méně než ve stejnou dobu v roce 2017. Blinov říká, že se vztah zahraničních investorů k Ukrajině zhoršil. Není tu tak garance, že o ukrajinské majetky bude opravdu zájem ze strany investorů, myslí si Blinov. Přímé investice dělaly v roce 2017 celkem 2,2 miliardy dolarů, zatímco 1,8 miliard dolarů bylo vyplaceno do zahraničí v dividendách.

Privatizační zákon formálně zakazuje, aby mohly být privatizované majetky státu prodány do rukou byznysu ze „zemí – agresorů“, tedy z Ruska. Nicméně zároveň zákon nestanovil omezení pro společnosti z offshoru s neprůhledným vlastnictvím.

Teoreticky je možné, že kritika privatizace je součástí konkurenčního boje ukrajinských elit. Bez ohledu na „neatraktivitu“ investic na Ukrajinu, evropská strana privatizaci ukrajinského státního majetku podporuje a přeje si její urychlení. Pravdou je také, že Evropany zajímá především privatizace zemědělské půdy.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.