Francis Fukuyama vysvětlil Ukrajincům, proč by měli prodávat půdu

Novoje vremja. Americký profesor Standfordské univerzity a autor teorie  o “konci dějin” Francis Fukuyama při svém pobytu na Ukrajině v rozhovoru pro deník Novoje vremja vysvětlil, proč by bylo pro Ukrajinu dobré zrušit moratorium na prodej půdy.

K tomu, aby byly překonány zájmy těch, kdo odmítají prodej půdy a podporují jeho zákaz je podle Fukuyami potřeba vytvořit politickou koalici těch, kdo získají na prodeji půdy. Podle jeho názoru by na Ukrajině mnozí na možnosti prodávat a kupovat zemi vydělali.

“Zlepšilo by to produktivitu agrárního sektoru, přilákalo investice. Takže je nutné vytvořit politickou koalici těch, kdo vydělají na trhu s půdou, aby tak byly překonány zájmy zastánců zákazu prodeje půdy.”

Jak profesor doplnil, někteří hráči by chtěli uchovat stávající situaci a nic nereformovat. To bude platit do té doby než opačná strana nezkoncentruje svoje politické síly.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.