Rakouský vicekancléř Strache: Svobodní se v otázce EU nezměnili

Současný vicekancléř Rakouska vysvětlil postoje svojí strany Svobodní k Evropské unii. Strache tvrdí, že strana svoje názory ve vládě nezměnila.

Svobodní zůstávají na svém kritické pozici vůči EU, a to navzdory formálnímu přiznání se k EU ve vládě spolu s lidovci. Tak to vysvětlil Heinz-Christian Strache, předseda strany, před svou první návštěvou Bruselu ve funkci vicekancléře. Strache uvedl, že se hlásí k EU jako k mírovému projektu, ale kritizují chybný vývoj v EU. K žádné změně ve směřování strany tak podle něj nedošlo.

Ještě v roce 2015 se Svobodní hlásili k evropské iniciativě o vystoupení. Ale šok z Brexitu a možnost podílet se na vládě jejich rétoriku poněkud zmírnily. Dříve bylo ke slyšení, že Rakousko není žádná kolonie Bruselu.

Svobodní jsou v evropské frakci „Evropa národů a svobody“. Patří sem například také dříve Národní fronta Francie, italská Liga. Příští rok se konají volby do Evropského parlamentu a Strache si přeje, aby se tato frakce stala třetí nejsilnější. Italská Liga je jen krok od vlády v Itálii.

Politici Svobodných chtějí zabránit prohlubování EU, chtějí mít federální Evropu vlastí. Ve vládě s lidovci se proto často používá pojem „subsidiarita“

Blíží se rakouské předsednictví, které zvýrazní téma ochrany vnějších hranic. EU při uprchlické krizi selhala, proto nastala ztráta důvěry. Rakousko patří vedle Německa a Švédska k těm zemím, které přijaly nejvíce uprchlíků. Ale Strache žádné závazné rozdělování uprchlíků nechce. Je to „pseudodebata.“ Protože rozdělování prostě v praxi nefunguje, říká Strache.

Šéf Svobodných se také znovu vyslovil pro definitivní ukončení rozhovorů o přistoupení s Tureckem. A také znovu zmínil nutnost ukončení sankcí proti Rusku. S Rakouskem je potřeba najít rovnováhu. Strache se také obává přiostření situace mezi USA a Íránem. Háklivé je také téma obchodního sporu a cel.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.