Íránské požadavky: Evropa musí zaručit, že bude kupovat íránskou ropu

Jaké jsou konkrétní požadavky íránské strany vůči Evropské unii k dalšímu vyjednávání o zachování jaderné dohody (JCPOA)? 

Informační web Oilprice uvádí podmínky ajatolláha Chamejního vůči EU. Je možné, že EU bude mít s plněním těchto požadavků problémy.

Írán se nadále zdrží jaderných aktivit, pokud Evropa dodá záruky, řekl ajatolláh. EU se chce dále držet íránské jaderné dohody (JCPOA).

Poté, co se z dohody stáhly USA, se jí EU, Rusko a Čína snaží zachránit. Očekávají se další schůzky se zástupci Íránu.

Ajatolláh stanovil těchto pět podmínek.

1.     USA odmítly rezoluci 2231 (to je rezoluce OSN, přijetí Íránské jaderné dohody). Evropa musí vydat rezoluci proti tomu, že USA ji porušily.

2.     Evropa musí slíbit, že nebude vznášet otázky ke střelám a regionálním záležitostem Íránu.

3.     Evropa se musí postavit proti jakýmkoli sankcím vůči Íránu a postavit se americkým sankcím.

4.     Evropa musí zaručit, že bude zcela prodána íránská ropa. Pokud USA poškodí prodej naší ropy, musíme být schopni prodat tolik ropy, kolik chceme. Evropané musejí zaručit kompenzaci ztrát a to, že íránskou ropu nakoupí.

5.     Evropské banky musejí zaručit transakce s Íránem.

Eurasia Group ovšem uvádí, že tyto požadavky není potřeba brát jako finální pozici, protože ajatolláh už dříve měnil své názory.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.