Premiér Kanady Trudeau se nechce setkat s Trumpem kvůli NAFTA

Aktuálně: Kanadský premiér Justin Trudeau se nesejde s D. Trumpem. Důvodem je doložka dohody NAFTA, kterou Kanada odmítá…

Důvodem jsou neakceptovatelné podmínky viceoprezideta Mikea Pence, píše South China Morning Post. I další tisk píše o kolapsu jednání o NAFTA.

Kanadský premiér uvedl, že byl připraven odcestovat do Washingtonu a dokončit jednání o Severoamerické zóně volného obchodu. Ovšem viceprezident Mike Pence mu řekl, že tato schůzka se uskuteční jen tehdy, když bude Trudeau ochoten do smlouvy zahrnout pětiletou tzv. sunset clause, neboli doložku, která by omezovala platnost dohody (kdyby dohoda nebyla obnovena).

Trudeau vysvětloval, že se domníval, že dohoda je blízko a že nadešel čas, aby se s americkým prezidentem setkal a doladil dohodu NAFTA. Trudeau ovšem již dlouho tvrdí, že s doložkou, která by omezila platnost dohody by nikdy nesouhlasil, protože podnikatelé potřebují jistotu, když uskutečňují dlouhodobé investice. Doložka na pět by vytvářela nejistotu.

Trudeau zdůraznil, že kanadský premiér prostě dohodu NAFTA, která by obsahovala takovouto doložku na pět nepodepíše, takže ke schůzce tím pádem nedojde.

Trudeau také ostře odsoudil Trumpovo rozhodnutí uvalit cla na ocel a hliník. Kanada ohlásila, že uvalí cla na americké zboží v hodnotě 12,8 mld. dolarů, a to od ocele po jogurty a toaletní papír.

Trudeau uvedl, že on doufá, že v určitém bodu nakonec převáží zdravý rozum. Ale zatím takové znamení u americké administrativy není vidět.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.