Odřekněte summit G7!

Bez ochoty k dialogu a také ke kompromisům nemá cenu summit G7 pořádat. Americká strana o to nemá zájem a ostatní země by neměly dělat Trumpovu stafáž.

Roland Nelles pro německý list Der Spiegel píše, že Trump se chová k nejbližším spojencům USA jako k protivníkům. Je na čase si otevřeně vyjasnit vztahy k této administrativě.

To je náhodička, začíná Nelles svůj kritický komentář. Je to zrovna Trump, kdo se svými cly a politikou vůči Íránu rozděluje západní svazek. A už v příštím týdnu má v Kanadě začít summit G7. To je ten klub, v němž sedm západních vyspělých zemí hovoří o společných cílech a problémech. Už od 70. let. Patří tam USA, Německo, Francie a Velká Británie. formát vymyslel Hemlut Schmidt, píše Nelles.

Obvykle slouží summity G7 k tomu, aby se ukázala soudržnost Západu. Je třeba světu ukázat, že navzdory všem sporům drží spolu. Hezky se někde pozuje a pak se objeví pěkné fotky, píše Nelles.

Tohle pokrytectví je třeba ukončit, dočteme se ve Spiegelu. Protože Trump svými rozhodnutími ohledně cel a íránské dohody dává jasně najevo, že je mu západní svazek ukradený. Evropané a Kanaďané by to měli zdůraznit. Nestačí jen vyslovovat „politování.“

Takové odřeknutí summitu jako protest proti Trumpovi, proti celé americké vládě, to by bylo symbolické a důležité poselství, nejen americkému prezidentovi, ale i části Ameriky, která jeho bezohlednou politiku podporuje.

Kacléřka Merkelová a její poradci pořád říkají, že je potřeba s Američany hovořit, jen tak se prý dá s věcmi pohnout. Ale tento postoj prozatím nepřinesl vůbec nic.

To jen Trumpa posiluje. Však zase využije summit G7, aby z toho udělal svou one-man – show. On se ukáže jako ten, kdo ostatním udílí rozkazy. Poslechne si, co mu chce říct Merkelová a Macron. Možná bude i maličko milý. A pak si rozhodne zase jen to, co on sám chce. Bude to přesně tak jako u ostatních setkáních s Evropany v minulých měsících.

Je to výsměšné divadlo. Tohoto ponížení by nás snad lídři Evropy a Kanady mohli ušetřit. Už by se neměli nechat zneužívat jako stafáž pro Trumpovy populistické inscenace. Proč jít na setkání, na němž budou ignorováni? Co to má za smysl, nechat se vodit na otevřeném hledišti?, ptá se Nelles.

Trump a jeho poradci stále říkají, jak je pro ně spojenectví s Evropou důležité. Nejpozději od tohoto týdne se ale ví, že jsou to prázdné kecy, píše natvrdo Nelles.

Když to tak je, pak by se podle toho taky měli chovat, skutečně partnerům naslouchat. Jedině pak jsou rozhovory smysluplné. „Přátelství“ nespočívá v to, že se hrozí a trestá tak, aby se ostatním vnutila vůle USA.

Všechny ty summity, státní návštěvy a jednání přinesou něco jen tehdy, když obě dvě strany budou brát dialog vážně a budou připraveny ke kompromisu. Jinak je potřeba zmáčknout tlačítko: pauza.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.