Mexiko provede odvetu vůči USA

První kolo mexických cel na americké výrobky bylo uvaleno, ale mexická strana musí postupovat opatrně, aby nepoškodilo vlastní zemědělce.

Budoucnost dohody o volném obchodu NAFTA je pochybná, Donald Trump by raději chtěl bilaterální dohody se sousedy, napsaly noviny Financial Times (6/6/2018).

Mexické peso šlo dolů, a to kvůli odvetnému opatření Mexika. Cla byla uvalena na americký bourbon, jablka, brambory, sýry a vepřové maso. Jedná se o mexickou obchodní odvetu za cla na hliník a ocel.

Nová mexická cla se pohybují od 15 do 25 %. A následně přišel další útok z Bílého domu na dohodu NAFTA.

Vypukla obchodní válka na zadním dvorku USA se zásadními dopady na přežití dohody o volném obchodě NAFTA. Mexické peso je obětí konfliktu, který může poškodit velmi vážně vztahy mezi oběma zeměmi.

Seznam produktů zatím ovšem nezahrnuje dvě hlavní americké zemědělské položky USA, které se dovážejí do Mexika – kukuřici a sóju. To znamená, že toto krmivo může dál být dováženo do Mexika bez cla.

Mexiko je v prekérní pozici, musí se postavit americkým opatřením a sestavit seznam. Nicméně musí také brát ohled na své zemědělce a na dopady takových kroků před prezidentskými volbami. To, že Mexiko uvalilo clo na vepřové, ale ne na krmivo, je už výhoda pro producenty dobytka i drůbeže.

Trumpova administrativa zase uvedla, že chce bilaterální dohodu. Kudlow, který je hlavním poradcem Trumpa pro ekonomiku, řekl, že tento posun by byl pro Bílý dům žádoucí.

Země, které jsou odlišné, budou mít odlišné dohody, řekl. Trump chce tedy jednat s Kanadou a Mexikem zvlášť.

Mexiko toto odmítá, nechce oddělit „spojence NAFTA“.

Separátní jednání by znamenalo, že Kanada bude čelit tvrdým rozhovorům ohledně mléčných výrobků, mechanismu řešení sporů a vládních zakázek, kde USA vzdoruje.

Jeden z původních vyjednavačů NAFTA Jaime Zabludovsky uvedl, že Trumpovo přání vyjednávat odděleně nedává smysl a jde proti zájmům amerického soukromého sektoru.

Je možné, že Trumpova snaha „rozděl a panuj“ u partnerů NAFTA, aby měl lepší dohodu, skončí nakonec tím, že se Mexiko a Kanada spojí proti americkým požadavkům.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.