Lépe než proklínat tmu, je zapálit jedny trenýrky

Zdeněk Vopat glosuje včerejší prezidentský happening Miloše Zemana v hlavní roli s pálením červených trenýrek.

Když byl 8. března roku 2013 Miloš Zeman poprvé zvolen prezidentem České republiky, řekl ve svém děkovném projevu mimo jiné: „Řídím se zásadou, že lépe než proklínat tmu, je zapálit alespoň jednu svíčku”. V tomtéž proslovu nový prezident řekl, že chce být prezidentem všech občanů. Miloš Zeman ovšem také tvrdí, že „…jen blbec nemění své názory.“ A snad proto se rozhodl 14. června letošního roku místo proklínání tmy zapálit nikoliv svíčku, ale jedny červené trenýrky. Tímto aktem se panu prezidentovi podařil vskutku husarský kousek, sjednotil totiž praktický celý český národ. Všichni občané naší země (ať už Miloše Zemana volili či nikoliv) se po této mimořádné tiskové konferenci ptají sami sebe: „Proč“?

Ať si na tuto otázku odpovíme jakkoliv, jedno je jisté. Zatímco ve světě se bojuje o výši dovozních cel, o území jednotlivých států nebo o omezení jaderných zbraní, v české kotlině se v následujících dnech povede válka o červené trenýrky. Svým aktem se prezident Zeman zařadil mezi velikány našeho národa, jakými bezesporu jsou „dobrý voják Švejk“ nebo Jára Cimrman. Je ovšem také pravdou, že mnozí lidé tvrdí, že politika (zvláště ta mezinárodní) je často nemorální a také temná. A snad i z tohoto důvodu je tedy lépe než proklínat tmu, zapálit jedny trenýrky.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.