Mexický levicový kandidát sdílí některé Trumpovy názory

Anti-establishmentový kandidát López Obrador si v některých věcech notuje s americkým prezidentem Trumpem. Například tím, že se opírá o ekonomicky zranitelné či že jako Trump míní, že Mexiko potřebuje vyšší mzdy.

Vyjednávání o smlouvě NAFTA bude jistě trvat po mexických červencových prezidentských volbách. A od hlavního kandidáta Andrese Manuela Lópeze Obradora se očekává, že bude rázně reagovat na výbuchy Trumpa, píše Wall Street Journal (tištěná verze, 13/06/2018)

Navzdory obávám ze střetu vrtošivých osobností, má Obrador v některých tématech podobné názory jako Trump. Je tomu také u témat, která dovedla vyjednání o NAFTA do mrtvého bodu, píše WSJ.

Je to divné, řekl sám Obrador v jedné z prezidentských debat, ale v některých záležitostech s Trumpem souhlasím – a to je například to, že v Mexiku musíme zvýšit mzdy. Podle Obradora není možné hovořit o obchodní dohodě, když zde není rovnost mezd.

Poslední průzkumy ukazují, že Obrador vede s náskokem 20 procentních bodů před svým rivalem. Volby se konají již 1. července. A jeho levicové hnutí si také může zajistit v Kongresu většinu.

Obrador vyjádřil svou oddanost otevřené ekonomice a volnému obchodu. Ekonomický poradce Esquivel řekl, že je důležité dodržovat dohody, ale i modernizovat je tak, aby byly lepší pro celý region.

Obrador se shodne s odcházejícím prezidentem Mexika Enriquem Peña Nietou snad jen právě v obchodě. Také vidí odvetná opatření vůči clům na ocel a hliník jako rozumná a chce, aby NAFTA zůstala trilaterálním paktem.

Hlavním bodem vyjednávání je Trumpův výrok, že rozdíly mezi mzdami obou zemí jsou neférovou výhodou pro Mexiko, která znamená, že v USA mizí pracovní místa. USA požadují, aby velká část aut zpracovaných v Severní Americe byla produkována v zónách s vyššími mzdami. A Graciela Marquezová, která se může stát ministryní ekonomiky, říká, že to je hudba pro uši Obradora.

Obrador i Trump jsou oba dva nakloněni anti-establishmentu a oba dva chtějí chránit zranitelné sektory před globální konkurencí. Pro Trumpa to jsou pracovníci ze „zrezlého pásu“, kteří přišli o pracovní místa ve zpracovatelském průmyslu. Pro Obradora jsou to zemědělci v chudém mexickém jihu, kteří se snaží přežít se svými malými políčky.

Z Bílého domu zatím zaznělo, že Trumpova administrativa se těší na vřelé a produktivní vztahy s kýmkoliv, koho si mexický lid vybere za prezidenta.

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační obrázek: Autor – Eneas De Troya from Mexico City, México – AMLO en el Zócalo después del primer debate, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24676713

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.