Ministr obrany USA Mattis se v Pekingu snaží o pozitivní naladění rozhovorů s Čínou

Reuters. Americký ministr obrany Jim Mattis jednal v Pekingu se svým čínským protějšek. Mattis se snažil naladit jednání v pozitivní tónu, i když mezi USA a Čínou panuje napětí, píše agentura Reuters. Zdrojem napětí mezi oběma velmocemi jsou otázky obchodu a také situace v Jihočínském moři.

Mattis byl první americký ministr obrany, který navštívil Čínu od roku 2014. Mattis přijel do Číny, jak řekl, vést otevřený a upřímný dialog. Americký ministr zdůraznil význam vojenských vztahů s Čínou a také pozval svého čínského kolegu, ministra Wej Feng-che do Pentagonu.

Čínská reakce byla rovněž pozitivní. Wej konstatoval, že Mattisova návštěva byla „novým pozitivním faktorem“ ve vztazích mezi státy i armádami.  Mluvil také o nutnosti posílení „strategické důvěry“ mezi prezidenty obou zemí.

Během dneška se má Mattis setkat s dalšími představiteli Číny, včetně prezidenta země Si Ťin-pchinga.

Návštěva se koná v kontextu narůstajícího napětí mezi USA a Čínou v oblasti obchodu, situace v Jihočínském moři, kolem Tchaj-wanu a také krátce poté, co USA jednostranně stáhly své pozvání čínské armády na společné námořní cvičení, které je známé pod zkratkou RIMPAC. Mělo se jednat o odpověď na situaci v Jihočínské moři, které Čína dle USA militarizuje.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.