Spojené státy se rozloučily s další organizací pod hlavičkou OSN

Reuters. Spojené státy stáhly svůj přislíbený příspěvek 2 milionů dolarů pro další úřad OSN, kterým je Úřad proti terorismu. Také omezí svoji účast na konferenci ohledně tohoto problému. Jedná se o další krok Trumpovy administrativy prostřednictvím odmítnutí financí tlačit na reformování organizace.

Důvodem k americkému kroku bylo podle anonymního zdroje z americké administrativy rozhodnutí šéfa úřadu, bývalého ruského diplomata Vladimira Voronkova, uzavřít inaugurační konferenci pro některé nevládní zájmové skupiny.

Na otázku, zda věc souvisí s tím, že Voronkov je Rus, bylo sděleno, že ano a že Voronkov byl při svém rozhodnutí pod velkým tlakem z Ruska.

Reuters dále píše, že ruská vláda dlouho kritizuje západní zájmové skupiny „občanské společnosti“, snaží se omezit jejich vliv a znevýhodňovat nezávislé instituce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.