EU odložila rozhodnutí o členství Makedonie a Albánie nejméně o rok

Evropská unie odložila alespoň o jeden rok rozhodnutí o členství Makedonie a Albánie v EU. Stalo se tak poté, co Francie a Nizozemsko požadují tváří tvář Německu více reforem.

Přes širokou podporu pro členství těchto zemí překvapil francouzský prezident svým požadavkem na odložení rozhodnutí aspoň o jeden rok, tj. po volbách do Evropského parlamentu. Jsou zde obavy z toho, že by došlo k nárůstu antiimigračních nálad před volbami.

Rozhodnutí přibržďuje snahy šéfa Komise Jean-Clauda Junckera a Německa o integraci západního Balkánu do EU ve snaze postavit se vlivu Ruska v regionu.

Macron s podporou Nizozemska řekl, že se Evropská unie musí napřed reformovat, než začne přijímat nové země ze západního Balkán. Podle diplomatického zdroje jsou zde obavy z nárůstu antiimigračních nálad v souvislosti se vstupem těchto zemí do EU. Dalším oficiálním argumentem byl požadavek na obě země, aby pokročily v boji proti korupci a posílili vládu práva.

O členství v EU mají mimo Makedonie a Albánie zájem také Bosna a Hercegovina, Srbsko, Kosovo a Černá Hora.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.