Rakouská vláda připravuje opatření k ochraně jižních hranic

Vláda tak reaguje na novou dohodu koaličních partnerů CDU a CSU o zřízení tranzitních center na hranici s Rakouskem.

Rakousko očekává rychlé vyjasnění německé vládní pozice. Rakouské koaliční strany chtějí být připraveny na všechny scénáře. Napsal o tom rakouský list Kurier.

Po shodě mezi CDU a CSU, která zahrnuje i plán na zřízení tranzitních center na hranicích s Rakouskem, se rakouská vláda připravuje i na ochranu své jižní hranice. Ve společném prohlášení to uvedli kancléř Sebastian Kurz, vicekancléř Heinz-Christian Strache a ministr vnitra Herbert Kickl.

Rakousko zároveň požaduje rychlé vysvětlení německé vládní pozice. Prohlášení rakouské vlády říká, že Německo chce použít národní opatření k boji proti migračním proudům, rakouská vláda tedy bude jednat tak, aby odvrátila negativa dopadající na Rakousko a jeho obyvatele. Vláda je připravena učinit zvláštní opatření k ochraně jižních hranic.

Německý přístup znovu ukazuje, jak důležitá je společná evropská ochrana vnějších hranic a potvrzuje tak rakouské přesvědčení, že Evropa bez hranic je možná jen s podmínkou fungující vnější hranice.

Zástupce Tyrolska Günther Platter chce vyčkat, co skutečně podnikne německá vláda. Hovořil již krátce s Kurzem a ujistil ho, že co se Brenneru týká, je vše pod kontrolou.

CDU a CSU se shodly, že budoucí uchazeče o azyl budou v určitých případech posílat pryč od německé hranice. Dohodnut byl nový hraniční režim s Rakouskem, který má zaručit, že se do Německa nedostane uchazeč o azyl, který patří do jiné země EU. K tomu je potřeba zřídit „tranzitní centra“, z nichž ti uchazeči o azyl, kteří jsou registrováni jinde, budou přesunuti do příslušné země EU. Druhá možnost je, že odsunutí uchazečů o azyl bude probíhat přímo na hranici.

Zásadní je, aby dotčené země měly uzavřené dohody s Německem. Přímo na hranici pak budou vykazováni ti uchazeči, kteří přicestují ze země EU, která dohodu odmítá. Kvůli tomu je dohoda s Rakouskem je nutná. Horst Seehofer už s Kurzem telefonoval a ve čtvrtek přicestuje do Vídně. Kromě toho chce Seehofer jednat urychleně také s Matteo Salvinim a paralelně začnou rozhovory i se Španělskem a Řeckem.

Přímé vykazování od hranic bylo hlavním sporem mezi sesterskými stranami CDU a CSU. Seehofer totiž chce bojovat proti tomu, aby uchazeči o azyl putovali po EU a vybírali si sami zemi pobytu. Kancléřka Angela Merkelová stále trvala na evropském řešení, ale s tímto kompromisem jsou údajně spokojeni oba.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.