V Polsku se protestuje proti soudní reformě. Předsedkyně Ústavního soudu se odmítla zákonu podřídit

Reuters. Tisíce Poláků se vydaly do ulic Varšavy a dalších polských měst, aby protestovaly proti vládním změnám v zákoně o soudech. Nový zákon vstoupil v platnosti, i když jej například kritizuje Evropská unie, informuje Reuters.

Na ulici Varšavy se sešlo kolem 4 tisíc lidí, píše dále Reuters. Od nástupu vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) v roce 2015 to není poprvé, co Poláci protestují. Vedle změn v soudním systému se v Polsku protestovalo například proti změnám v pravidlech o potratech. Další protesty proti soudní reformě se očekávají také během dneška.

Změny v soudnictví povedou k tomu, že PiS bude mít de facto kontrolu nad soudnictvím, a to včetně ústavního soudu a také žalobců, kteří jsou nyní pod kontrolou ministra spravedlnosti.

Jeden z hlavních kroků, který zákon umožňuje, je odchod celkem třetiny soudců Ústavního soudu do předčasného důchodu. Rozhodnutí může změnit na požádání jen prezident země, který je spojencem PiS.

Předsedkyně Ústavního soudu Malgorzata Gersdorfová o prodloužení mandátu prezidenta nepožádala a namísto toho se nechala slyšet, že ve středu půjde normálně do práce, protože podle ústavy má šestiletý mandát.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.