Summit v Soluni: Řecko, Bulharsko, Rumunsko a Srbsko chtějí víc spolupracovat v energetice a dopravě

Reuters. Země západního Balkánu – Řecko, Bulharsko, Rumunsko a Srbsko – chtějí posílit společnou spolupráci v oblastech jako je energetika a doprava. Mělo by tak dojít k jejich lepšímu ekonomickému propojení. Dohodl se na tom středeční summit v řecké Soluni.

Premiér Řecka Alexis Tsipras řekl, že železnice, dálnice a propojenost přístavů nabízí těmto zemím významnou geopolitickou perspektivu. Cílem má být vybudování evropského Balkánu.

Potom co se řecké vládě podařilo dosáhnout dohody o změně jména Makedonie, otevírají se možnosti vstup do EU také pro Makedonii a pro Černou Horu. A Evropská unie má zájem také o vstup Srbska a dalších států na západním Balkáně. „Cítíme, že Srbsko je členem naší společné evropské rodiny“, řekl Tsipras.

Členské země EU, jako jsou Polsko, Rakousko a Itálie, si přejí rozšíření EU na západní Balkán kvůli sílícímu vlivu Ruska a Číny v tomto regionu. Investičně a obchodně EU představuje hlavního partnera těchto zemí.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.