EU a Japonsko dnes podepíší dohodu o volném obchodu

AP.  Evropská unie a Japonsko podepisují společnou dohodu o volném obchodě, která odstraní téměř všechny cla. Tím se staví proti politice současného prezidenta USA Donalda Trumpa, píše agentura Associated Press.

Jedná se o ceremoniální podpis dohody, která byla dojednána minulý rok. Její podpis byl odložen kvůli zrušení návštěvy premiéra Japonska Šinza Abego do Bruselu. K podpisu tak dojde dnes v Japonsku, kam přicestovali předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a předseda Evropské rady Donald Tusk. Obě strany si dohodu chválí. Dosáhne propojení trhu s 600 miliony lidí.

Díky dohodě prý padnou ceny evropských vín a vepřového masa v Japonsku, Evropané budou mít levnější japonské stroje, čaj a ryby. Dohoda eliminovala 99 % cel na japonské zboží do EU a 94 % cel na evropské importy do Japonska. Důvodem pro menší číslo je rýže, která má v Japonsku důležitý kulturní význam a dostala výjimku.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.