Kauza Puigdemont: Španělsko stáhlo zatykač

Španělsko stáhlo svůj evropský zatykač na Carlese Puigdemonta a řadu katalánských politiků. Důvodem bylo rozhodnutí německého soudu.

Zatykač byl stažen. Španělsko už netrvá na tom, aby byl bývalý předseda katalánské regionální vlády Carles Puigdemont vydán z Německa. Evropský zatykač byl stažen nejen pro něj, ale i pro dalších pět katalánských politiků.

Důvodem bylo rozhodnutí německého soudu. Vrchní soud ve Šlesviku totiž rozhodl, že Puigdemont může být do Španělska vydán, ale jen kvůli obvinění ze zpronevěry a ne kvůli vzpouře. A to bylo hlavní téma španělské justice.

Španělský soud si stěžoval na německé soudnictví, mimo jiné kvůli „nedostatku nasazení.“

Puigdemont se tím pádem může zase volně pohybovat po Evropě, zatčení mu, kromě Španělska, už nehrozí. Ve Španělsku ovšem dál platí čistě národní zatykač. Ani on, ani další politici se tedy nemohou vrátit domů, protože tam by jim hrozilo zatčení.

V první reakci Puigdemont požadoval propuštění všech separatistů, kteří jsou ve Španělsku zatčení. To, že byl zatykač stažen je podle něj důkaz slabosti soudního řízení.

Puigdemont byl zatčen v březnu, když projížděl severem Německa a to na základě tzv. evropského zatykače.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.