The Intercept: Ekvádor chce vydat Juliana Assange do Británie. Brzy

The Intercept. Podle internetového deníku The Intercept se chystá vydání zakladatele Wikileaks Juliana Assange do rukou britských úřadů v Londýně. The Intercept uvádí, že ekvádorský prezident Lenin Moreno  v pátek navštívil Velkou Británii, oficiálně, aby se zúčastnil summitu Global Disabilities 2018. Fakticky bylo na pořadu dne jednání o vydání Assange Británii. Vedle toho měl Moreno cestovat také do Madridu, který má s Assangem také „nevyřízené účty“. Podle listu je vydání Assange otázkou krátkého času.

Julian Assange se na ambasádě Ekvádoru skrývá od roku 2012, získal zde azyl, ale nemůže opustit jeho území, protože by byl zatčen na základě zatykače Velké Británie. O vydání Assange mají zájem také Spojené státy, protože jeho projekt Wikileaks publikoval řadu amerických tajných materiálů.

Ekvádor se nedávno nechal slyšet, že Assange se nemůže na jeho ambasádě v Londýně pobývat napořád. Od roku 2012 stál jeho pobyt ekvádorský stát celkem 5 milionů dolarů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.