Tagesschau: EU a USA udělaly kompromisy v obchodním sporu

Obě strany se shodly na dohodách, které mají ukončit jejich obchodní spory a umožnit prý oběma v obchodě „vítězit“.

Německá veřejnoprávní ARD na své zpravodajské platformě Tagesschau tvrdí, že EU a USA udělaly v obchodním sporu kompromisy a v některých oblastech našly shodu.

Americký prezident Donald Trump a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker dosáhli údajně řady dohod směřujících k ukončení obchodního sporu. Juncker dokonce uvedl, že „uzavřeli deal“ (tj. dohodu, oblíbené slovo prezidenta Trumpa).

Podle toho bude EU importovat více sóji a zkapalnělého zemního plynu, následně pak ani USA a ani EU nebudou zavádět nová cla. Trump uvedl, že chce také jednání ke sporu o ocel a hliník, podobně i k protiopatřením. Shodli se prý na tom, že se na obojím bude pracovat spolu s odstraněním cel na průmyslové zboží. Také se prý bude hovořit o přiblížení standardů.

Hovořit se má také o oblastech jako jsou služby, chemické výrobky, farmacie a další. Juncker řekl, že nejprve se obě dvě strany zřeknou možnosti zavádět nová cla. A to platí, dokud poběží vyjednávání. Obě dvě strany se také shodly na reformě Světové obchodní organizace.

Trump přímo řekl, že došlo ke schůzce v Bílém domě, aby mezi EU a USA mohla být zahájena nová etapa vztahů. Nová fáze se má vyznačovat užším přátelstvím, silnějšími obchodními vztahy, v nichž budeme oba dva vítězit. Je to prý velký den pro férový a volný obchod.

Německý ministr hospodářství Peter Altmaier byl dohodou nadšen. Nadšeně tweetoval, jak výborně jednal Juncker a Malmströmová, – cla dolů, ne nahoru, volný obchod a miliony pracovních míst jsou zajištěny!

Ovšem prezident Německé průmyslové a obchodní komory (DIHK) už tak nadšen nebyl. Navržená řešení jdou prý správným směrem, ale velká dávka skepse zůstává. Cla na auta tak podle něj zdaleka nejsou ze hry.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.