MMF: řecká ekonomika je na tom lépe, ale bude potřebovat větší odpuštění dluhu

Dluhová dohoda zlepšila udržitelnost dluhu střednědobě, ale dlouhodobě jsou vyhlídky nejisté. Podle MMF potřebuje Řecko úlevu dluhu, aby bylo finančně nezávislé.

Mezinárodní měnový fond (MMF) uvedl, že řecká ekonomika se zlepšila – je to důležité konstatování, protože se blíží konec řeckého záchranného programu. MMF ale také upozorňuje, že dluh bude v delším období těžko zvládnutelný.

Řecko údajně z velké části eliminovalo makroekonomické nerovnováhy, ale růst je stále zpomalen kvůli dopadům krize a také kvůli nedokončenému reformnímu programu.

Ministři financí eurozóny se shodli na tom, že Řecko dostane desetileté prodloužení splácení dluhů, bude spuštěna i poslední várka záchranných úvěrů. Řecko se zavázalo mít primární přebytky až do roku 2060.

Řecký dluh je nyní na 180 % HDP. MMF si pochvaluje, že dluhová dohoda velice zlepšila udržitelnost dluhu ve střednědobém horizontu, ale dlouhodobé vyhlídky jsou nadále nejasné. MMF stále trvá na tom, že úleva dluhu byla založena na příliš ambiciózních předpokladech ohledně ekonomického růstu a na schopnosti země dlouhodobě mít primární přebytky. Bez další úlevy dluhu tak Řecko nebude finančně nezávislé.

MMF tvrdí, že je zásadní, aby jakákoliv dodatečná úleva dluhu byla založena na realistických předpokladech, především v případě udržení výjimečně vysokých primárních přebytků rozpočtu. Řecké rozpočtové cíle jsou navíc stanovené tak, že budou potřebovat vysoké zdanění, což omezí výdaje a investice.

Řecko závisí na záchranných půjčkách od roku 2010. Země musela změnit svůj penzijní a sociální systém, zvýšit daně a snížit výdaje. Čtvrtina ekonomiky zmizela, nezaměstnanost se na vrcholu krize dostala k 28 %, nyní je stále nad 20 %.

MMF položil důraz na nutnost ochránit nezávislost statistiky země a také zlepšení efektivnosti justice.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.