Bannon dostal studenou sprchu

Lídr AfD odmítl Bannonův nápad na koordinaci antiestablishmentových pravicových stran v EU. Zájmy těchto stran jsou prý příliš různé.

Alexander Gauland, který je jedním z lídrů německé strany Alternativa pro Německo (AfD), odmítl nápad Stevena Bannona na společné pravicově populistické hnutí v Evropě. Gauland se nechal slyšet, že tyto plány „selžou“.

Bývalý stratég prezidenta Trumpa Bannon se nechal v červenci slyšet, že jeho cílem je vytvořit v Bruselu nadaci, která by pomáhala koordinovat různé pravicové a politické skupiny před evropskými volbami v roce 2019.

Podle Gaulanda takové plány selžou, protože zájmy jednotlivých evropských antiestablishmentových stran jsou příliš odlišné. „Nevidím moc příležitostí pro kooperaci. Nejsme v Americe,“ řekl Gauland v sobotním rozhovoru pro německou stanici Funke.

Německá AfD má tvrdé postoje k imigraci a také islámu, ovšem v ekonomické politice a členství v EU se značně názorově liší od svých „kolegů“ v Itálii nebo v Británii. V srpnovém výzkumu veřejného mínění má AfD podporu 17 %, zatímco konzervativní blok Angely Merkelové je na 29 % podpory.

Bannon byl ale odmítnut také dalšími pravicovými politickými figurami. „Bannon je Američan a nemá místo v evropské politické straně,“ nechal se například slyšet Jerome Riviere z francouzské strany Národní shromáždění s tím, že jeho strana je proti jakékoliv transnacionální entitě.

Gauland, který AfD vede spolu s Alicí Weidelovou, se s Bannonem sešel jednou, ale trval na tom, že kooperace s jinými pravicovými stranami se bude konat na dvojstranném základě.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.