USA hrozí Turecku dalšími sankcemi

Prezident Trump slibuje další sankce proti Turecku a celkové přitvrzení v případu pastora Andrew Brunsona.

USA kvůli zatčenému americkému kazateli hrozí Turecku dalšími sankcemi. Prezident Donald Trump psal na Twitter, že USA za jeho propuštění nic platit nebudou a ještě přiostří.

Pastor Andrew Brunson je v jádru sporu dvou aliančních spojenců již týdny. Nyní USA vyhrožují dalšími sankcemi. Pokud nebude pastor rychle propuštěn, pak prý Turecko „pocítí další důsledky.“

Turecko se podle Trumpa nechová jako dobrý přítel USA. Krize mezi oběma aliančními partnery se může dále zostřit, již nyní se vyvinula v obchodní spor, píše dále článek ARD Tagesschau.

Brunson je v domácím vězení již od října 2016, je podezřelý ze špionáže a podpory terorismu. Soud v Izmíru opakovaně zamítnul novou žádost o pastorovo propuštění. Turecko se v případu odvolává na nezávislost justice, ale Erdogan minulý rok navrhnul výměnu – Brunsona za islámského duchovního Gülena, který žije v USA. Erdogan ho viní za organizaci pokusu o puč v červenci 2016.

Na začátku srpna uvalil Trump sankce proti tureckým ministrům vnitra a spravedlnosti. A také se zdvojnásobila cla na tureckou ocel a hliník. Tím se dále zhoršila situace turecké liry. Erdogan na oplátku vyzval k bojkotu elektroniky z USA. A turecká vláda následně významně zvýšila cla na řadu amerických produktů. Erdogan cla uvalil dekretem, týkají se hlavně aut, alkoholu, tabáku a kosmetiky z USA. Například u aut činí 120 %, alkoholu 140 %.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.