Odchod evropských pracovníků zasáhl britské zaměstnavatele a obavy dále rostou

Financial Times, tištěná verze, 13.2.2017. Zaměstnavatelé, kteří se spoléhají na pracovní sílu z EU, včetně maloobchodu, zpracovatelského průmyslu a producentů potravin začínají pociťovat kritickou situaci nedostatku pracovních sil, ukazuje nový průzkum.

Průzkum Autorizovaného institutu pro personál a rozvoj (CIPD) zjistil, že více než čtvrtina zaměstnavatelů se domnívá, že zaměstnanci EU zvažují odchod z jejich práce a také z Velké Británie v roce 2017. Národní statistický úřad oznámil, že růst počtu pracovníků z EU od Brexitu výrazně zpomalil. V předchozím období to bylo až 60 000 pracovníků za čtvrtletí, po Brexitu číslo spadlo na 30 000 za čtvrtletí. Podle CIPD mají těžkosti především sektory, které zaměstnávají velké množství pracovníků z EU s nízkou kvalifikací. Pracovní místa v maloobchodu, velkoobchodu, zpracovatelském průmyslu, zdravotnictví, ubytovacích službách a pohostinství vytvářej téměř polovinu volných pracovních míst.

Vláda ještě neobjasnila, jaké restrikce pro víza budou uvalena na pracovníky z EU, až skončí svoboda pohybu. Ale potravinářský průmysl se obává, že oslabení libry a obavy ohledně dlouhodobého statutu pracovníků z EU způsobuje jejich odchod z britských farem, továren a restaurací.

Národní unie farmářů varuje, že její kvartální průzkum poskytovatelů práce ukazuje „dramatickou změnu“ v dostupnosti práce v posledních měsících. V prvním čtvrtletí roku 2016 se ukazuje, že 100 % poskytovatelů práce bylo schopno sehnat dost pracovníků, ale v druhém čtvrtletí již 13 % oznámilo nedostatek, což vzrostlo na 47 % ve třetím čtvrtletí.

Nejen potravinářský průmysl a zemědělství bude postiženo poklesem pracovní síly z EU, ale také veřejný sektor. CIPD zjistil, že 43 % zaměstnavatelů ve vzdělávání a 49 % zaměstnavatelů ve zdravotnictví se domnívá, že pracovníci z EU opustí své zaměstnání ještě tento rok. Ministerstvo vnitra dlouho tvrdilo, že zaměstnavatelé příliš spoléhají na zahraniční pracovní sílu a měli by se místo toho soustředit na školení britských pracovníků.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.