Volby v Německu: Schulz se opřel do reforem svého předchůdce a posunul volební klání doleva

Financial Times, tištěná verze, 22.02. 2017. Sociálnědemokratický kandidát Martin Schulz se v německém Bielefeldu nečekaně ostře vymezil proti reformnímu balíčku kancléře Gerharda Schrödera Agenda 2010. Podle Schulze tyto reformy umenšily práva pracujících a jejich ochranu.

Schröderova reformní agenda je dnes považována za základ současné německé prosperity. Na druhou stranu má nyní Německo v rámci svého ekonomického růstu také nárůst špatně placené práce, menší společenskou mobilitu a také rostoucí nerovnosti.

Podle Schulze tyto zákony nyní potřebují korekce. Jak dále Financial Times píše, tím, že Schulz napadnul tyto reformy, posunul celou předvolební debatu více doleva a od politického centra.

V projevu, kde Schulz Agendu 2010 kritizoval, byl sociálnědemokratický lídr pro nadcházející volby obecný. Nicméně zmínil kriticky pracovní smlouvy na omezenou dobu a omezení týkající se podpory v nezaměstnanosti. Ty byly před reformou až 32 měsíců a nyní jsou omezeny jen na dva roky.

Schulz tak v rámci volebního klání otevřel téma sociální spravedlnosti, což je vzkaz, který padl na úrodnou půdu.  Jak ukazují průzkumy, ocitá se sociální demokracie po dlouhé době v podpoře před Merkelovými křesťanskými demokraty.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.