Cvičení Vostok 2018 vrací Rusko mezi vojenské supervelmoci

Rozsahem bezprecedentní manévry ukážou ruskou připravenost rozmístit vojáky na východě i na západě.

„Silný signál světu“, tak charakterizují média kolosální ruské vojenské cvičení Vostok 2018, které začalo v úterý na ruském Dálném východě, píše Giovanni Pigni pro Asia Times. Vojenská cvičení se konají v Rusku každý rok, ale toto je významné počtem zúčastněných. 300 tisíc ruských vojáků se má manévrů zúčastnit spolu s jednotkami Mongolska a Číny, sousedů Ruska. Mnozí pak interpretují Vostok 2018 jako posílení protiamerického partnerství mezi Ruskem a Čínou.

Rusko každoročně pořádá vojenské cvičení v jednom ze svých šesti vojenských okruhů. Minulý rok se konalo na západní hranici cvičení Západ a zaměřovalo se na východoevropské členy NATO. Letošní manévry se konají tisíce kilometrů od sféry vlivu NATO, v oblasti, kde není na obzoru žádný nepřítel, přesto se jedná o největší manévry od rozpadu SSSR. Vedle 300 tisíc vojáků se jich bude účastnit 1000 vojenských letadel, helikoptér a dronů, 80 bojových a logistických lodí a asi 36 tisíc vozů. Severní i Tichomořská flotila budou cvičit v oblasti Ochotského moře, Beringova průlivu a Japonského moře. Do manévrů budou tentokrát zapojeny dvě vojenské oblasti, centrální a východní. Podle mluvčího ruského prezidenta Dmitrije Peskova je taková přehlídka vojenské moci nutná a rozsah cvičení je ospravedlněn vůči Rusku „nepřátelskou a agresivní“ mezinárodní situací.

Manévry jsou podle autora také namířeny proti izolaci Ruska, účastní se jich asi 3200 vojáků Čínské lidové armády s 30 letadly. Je to kontrastní změna ve srovnání s nepříliš dávnou minulostí – v sovětské éře tato cvičení sloužila k přípravě na možnou válku s Čínou, se kterou měl SSSR od 60. let problematické vztahy. Ovšem od té doby, co Michail Gorbačov vztahy s Čínou normalizoval, se vojenská spolupráce obou zemí zlepšovala. Podle Viktora Litovkina z agentury TASS není vojenská spolupráce s Čínou pro Rusko ničím novým. Litovkin připomenul prodeje ruských zbraní Číně i studium čínských důstojníků v Rusku. Podle něj je cvičení jasným signálem Trumpovi a Spojeným státům, které se snaží Rusko i Čínu oslabit. Jak ale dále řekl, neměl by se význam této spolupráce přeceňovat. Rusko a Čína nemají uzavřenou dohodu o společné obraně. I další ruský komentátor, Andrej Frolov, míní, že se jedná o projev konvergence zájmů mezi Ruskem Čínou. Vedle toho ale Rusko a Čína už provedly společné vojenské cvičení v rámci Šanghajské organizace spolupráce.

Podle velitele generálního štábu Ruska Valerije Gerasimova je i toto kolosální cvičení na východě Ruska „čistě obranné“, spolu se zahraničními pozorovateli a novináři byli na cvičení pozváni i představitelé NATO.

Při cvičení budou užity nejmodernější ruské zbraně: stíhačky Su-34 a Su-35, bojové helikoptéry Mi-28 a Mi-35 a tanky T-72, T-80 a T-90. Ruské válečné lodě použijí rakety typu „Kalibr“.

Litovkin je toho názoru, že hlavním cílem cvičení je demonstrace mobility a koordinace ruské armády a připravenosti rezervistů podél hranice o délce 7000 km. Rozsah cvičení je hodnocen jako „dělající velký dojem“, příkladem je rychlý přesun ruské Severní flotily od Murmansku do Ochotského moře přes Severní ledový oceán.

Rusko provedlo radikální vojenskou reformu potom, co konflikty v Čečensku a Gruzii ukázaly velké nedostatky v ozbrojených silách Ruska, především nedostatek iniciativy a problémy s velením.

Podle generála Gerasimova tyto manévry nacvičují skutečné bojové situace ve složitém a rychle se měnícím prostředí, které vyžadují nestandardní řešení.

Všechno podle Pigniho naznačuje, že cvičení Vostok 2018 bude pro Rusko znamenat, že otestuje a předvede možnosti své nejmodernější vojenské výzbroje a potvrdí tak znovu postavení vojenské supervelmoci, která dokáže nasadit svoje vojáky na západě i na východě.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.