OECD předpovídá zpomalení růstu

Podle OECD ve světové ekonomice narůstají rizika, a to především na rozvíjejících se trzích.

Globální ekonomická expanze už dosáhla vrcholu, nyní se předpovědi pro různé země liší. OECD ve své zprávě Interim Economic Outlook také upozorňuje na nárůst rizik.

K hlavním rizikovým faktorům patří rostoucí obchodní napětí, zhoršující se finanční podmínky na rozvíjejících se trzích a politická rizika, která dál podkopávají světový růst.

OECD odhaduje, že globální ekonomika v roce 2018 i 2019 vzroste o 3,7 %, ale rozdíly mezi zeměmi se budou zvětšovat. Důvěra oslabuje, obchod i investice rostou pomaleji, problémem je i slabý růst mezd ve většině zemí, a to navzdory tomu, že nezaměstnanost v zemích OECD klesla na úroveň před krizí. OECD tedy ve své aktuální zprávě provedla revizi růstu směrem dolů.

OECD ukazuje na zpomalení růstu obchodu a spolu s politickou nejistotou je to jeden z hlavních faktorů ve světové ekonomice, které oslabují růst. Další obchodní omezení budou mít negativní dopad na pracovní místa i životní standard, varuje OECD.

Obchodní napětí se negativně projevuje na důvěře a na plánech budoucích investic. Země by se měly vyvarovat protekcionismu, opakuje stále OECD.

Přísnější finanční podmínky vytvářejí těžkou situaci pro řadu rozvíjejících se zemí, typicky je to Turecko a Argentina.

Jako obvykle obsahuje Outlook i výzvu pro politiky, kteří by měli navýšit odolnost, podpořit produktivitu. Politická opatření by se měla zaměřit na nadměrné ceny aktiv a zadluženost jak veřejnou, tak soukromou. Fiskální opatření by měla podporovat dlouhodobý růst.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.