Souhrn dnešních zpráv !A: přes Turecko přichází zase více migrantů, Kanada a USA se dohodly na volném obchodě a Čína dala košem šéfovi Pentagonu

Evropská komise tvrdí, že z Turecka do EU míří více migrantů. Kanada se s USA dohodla na nové verzi dohody NAFTA. Čína zrušila jednání s americkou stranou o bezpečnostních otázkách. V USA nevědí proč…

Přes Turecko přichází zase více migrantů

Příchod migrantů přes Turecko opět zesílil. Uprchlická centra jsou přeplněná, píše Tagesschau.

Migrantů, kteří přišli do EU přes Turecko, výrazně přibylo. Jedná se o téměř 39 000 lidí, tedy nárůst o 43 %. Uvedl to Welt am Sonntag, s odvoláním na vnitřní zprávu Evropské komise.

Přes 12 000 lidí prchlo do Řecka, z toho je 5 300 tureckých občanů. Přijímací centra pro uprchlíky jsou na řeckých ostrovech přeplněná. Kapacity na Lesbosu jsou trojnásobně překročené, na Samosu šestkrát.

Podle dohody, která byla mezi EU a Tureckem uzavřena v roce 2016, by Turecko mělo utlumit migraci po zemi i po moři. Dostává za to miliardy od EU.

Kanada a USA se dohodly na nové dohodě NAFTA

Reuters. Spojené státy a Kanada na poslední chvíli uzavřely dohodu, která zachránila dohodu o volné obchodu NAFTA jako třístrannou dohodu mezi USA, Mexikem a Kanadou. Zachová se tak zóna volného obchodu v hodnotě 1,2 biliony dolarů, které hrozil kolaps.

Dohodu uzavřel v roce 1994 prezident Bill Clinton. Donald Trump k ní přistoupil s hlavním cílem snížit obchodní deficity USA. Nově uzavřená dohoda s názvem USMCA (United States- Mexico- Canada Agreement) se vyhnula clům, ale znemožní například globálním výrobcům aut vyrábět auta levně v Mexiku, zatímco přivede více pracovních příležitostí do USA.

Od počátku rozhovorů bylo jasné, že Mexiko a Kanada budou muset přistoupit k ústupkům. Trump hrozil totiž tím, že celou smlouvu NAFTA hodí do koše. Mexiko a Kanada si nyní mohly oddychnout, protože dohoda nenaruší výrobní řetězce a nenahradí ji slabší dvojstranné dohody.

Čína zrušila jednání o bezpečnosti s USA

Reuters. Podle informací z amerického Pentagonu Čína zrušila říjnové jednání o bezpečnostních otázkách obou zemí. Stalo se tak pár dní potom, co se jeden z čínských představitelů vyjádřil v tom smyslu, že kvůli napětí mezi USA a Číny „není třeba panikařit“.

Jednání USA a Číny o bezpečnostních otázkách mělo probíhat na úrovní ministrů. Schůzka s ministrem obrany USA Jimem Mattisem byla zrušena a bude se konat později.  Podle anonymního zdroje z Pentagonu není jasné, zda tento krok souvisí se současnými spory mezi USA a Čínou ohledně nákupu zbraní či s vojenskou aktivitou Číny v Jihočínském moři. Zdroj také varoval, že „Napětí eskaluje a mohlo by se ukázat jako nebezpečné pro obě strany.“

Ministerstvo zahraničí USA odmítlo věc komentovat. Peking potvrdil, že jednání se konat nebude.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.