Itálie zvažuje 5 miliard eur státní pomoci pro dvě regionální banky

FT, tištěná verze 25.2.2017

Itálie zvažuje 5 miliard eur státní pomoci pro dvě regionální banky v problémech. Třetí největší ekonomika Eurozóny tím podniká další kroky k podpoře svého bankovního sektoru.

Záchrana Banky Veneto a Banca Popolare di Vicenza, které ještě vyžadují regulatorní souhlas, by byl „preventivní rekapitalizací“. To je mechanismus, který povoluje zemím Eurozóny dodat státní peníze bankám, aniž by se tím porušila pravidla o státní pomoci.

Itálie již jedná s Bruselem o využití stejného mechanismu pro záchranu Monte dei Paschi.

V prosinci byl v Itálii vytvořen fond ve výši 20 mld. euro za účelem rekapitalizace některých bank, které jsou vnímány jako slabá místa italské ekonomiky a zábrana v oživení.

Italský finanční sektor je ve špatném stavu kvůli značnému množství špatných úvěrů, které brzdí půjčování a profitabilitu bank. Banka Veneto a Popolare di Vicenza, které se nacházejí v severovýchodní průmyslové části Itálie, mají problémy s propadem likvidity a kapitálu.

Tyto dvě banky, které také uvažují o fúzi, byly převzaty italským záchranným fondem Atlante. Ale i tak jejich kapitálová báze dále oslabovala. Rekapitalizace se odhaduje na 5 mld. euro, což je podstatně vyšší číslo než odhady před rokem a značí tak zhoršující se kapitálovou pozici bank.

Není také jasné, zda a jak Itálie získá souhlas pro preventivní rekapitalizaci obou uvedených bank. Souhlas s mechanismem pro Monte dei Paschi byl založen na tzv. „stresovém testu“ minulého roku, v němž ovšem Banka Veneto a Popolare di Vicenza nefigurovaly, protože nebyly považovány za dostatečně systémově důležité.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.