Hlad a sucho nutí tisíce Somálců k migraci do hlavního města

AP. Tisíce lidí v Somálsku míří do hlavního města země Mogadišu ve snaze najít obživu v důsledku pokračujícího, katastrofálního sucha na venkově. Vláda už vydala varování ohledně hladomoru, který by mohl získat na síle.

Asi pět milionů Somálců z celkové populace 10 milionů potřebuje dle OSN humanitární pomoc. Asi 363 tisíc dětí je podvyživených a potřebují nutriční pomoc, včetně celkem 71 tisíc silně podvyživených.

Vedle klimatických příčin jako byl nedostatek dešťů podpořil tento negativní vývoj také probíhající konflikt s islamistickou skupinou al-Šabab. Na vině vznikajícího hladomoru je konkrétně malá úroda, sucho a vymírání dobytka.

OSN nyní žádá pro Somálsko humanitární pomoc v hodnotě 864 milionů dolarů, což by byla pomoc pro asi 3,9 milionů lidí

Somálské hlavní město je nyní pod rostoucím tlakem z přílivu hladovějících lidí. Uprchlické tábory jsou přeplněné a asi 7 tisíc lidí se každý den objevuje v centrech poskytujících stravu. Díky nedostatku čisté vody hrozí podle expertů OSN cholera a další nemoci.

 

 

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.