Evropský růstový problém v italštině

Brusel si vybral hodně špatný souboj s Římem o výši deficitu italského státního rozpočtu.

V rozpočtové bitvě s Římem není nic moc nového, ale přesto si Brusel vybral střet – vydal bezprecedentní požadavek, aby Itálie přepsala svůj špatný rozpočet s linii se špatnými fiskálními principy Bruselu, píše deník Wall Street Journal.

Komise varovala Řím, že musí dodat rozpočet s deficitem maximálně na úrovni 0,8 % HDP, což je závazek daný předchozí italskou vládou. Teoreticky by měla být disciplína důležitá, protože italská vláda má veřejný dluh přes 130 % HDP. Ale volby prostě mají dopady, nová koalice skládající se z Ligy a Pěti hvězd navrhuje rozpočet ve výši 2,4 % HDP.

Desítky miliard euro jsou dány pro sociální dávky a veřejné práce, které se v Itálii těžko uskuteční bez plýtvání a korupce. Nic z toho nepodpoří růst, ví už teď WSJ, ale zvyšuje riziko, že bude muset být zachraňována celá Itálie.

Jenže jiné části rozpočtu jsou správné, např. rovná daň (o dvou sazbách) navržená Matteem Salvinim, což je nejlepší reforma nabídkové strany za mnoho let. Nejprve se snižuje daňová sazba malým firmám, sazba velkých firem má klesat na 20 % postupně.

V Evropské komisi očividně není nikdo, kdo by byl schopen rozlišit mezi daňovým snížením, které zvyšuje pobídku pro růst a výdaje, a výdaji. Brusel místo toho chce, aby Itálie zvýšila dále DPH z dnešních 22 % na 25 %. Vyrovnat rozpočet zvyšováním daní nemá smysl, píše WSJ, protože pomalejší růst zabrzdí příjmy.

Obě dvě strany se teď ponoří do politického boje. Je zde hrozba, že by Brusel na Itálii uvalil pokutu 0,2 % HDP, nebo že Řím bude muset opustit prorůstové snížení daní, myslí si WSJ. Jenže pak bude moci Itálie oprávněně říci, že nevolení evropští byrokraté ničí vůli italských voličů. Jestliže chce Brusel skutečně vyhrát tento spor, pak by se měl méně starat o pochybné fiskální cíle a více o politiky, které Itálii pomohou růst.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.