Rumunsko „doveze“ pracovní síly z Vietnamu

Země řeší nedostatek pracovních sil „dovozem“ pracovníků z Vietnamu a zemí jihovýchodní Asie.

Nedostatek pracovní síly v Rumunsku vedl tamní vládu k rozhodnutí, že ji „doveze“ z Vietnamu či z jihovýchodní Asie. Rumunsko a Vietnam mají do konce letošního roku podepsat patřičné dohody během návštěvy vietnamského ministra v Bukurešti. Napsaly o tom noviny Asia Times.

Rumunský ministr pro obchod Radu Oprea už s Vietnamem podepsal dvě memoranda týkající se malého a středního byznysu a investic. Podle ministrových slov potřebuje Rumunsko pracovní síly v oblasti zemědělství, stavebnictví a turismu a tento krok je součástí širší strategie vlády, která se současně snaží přilákat k návratu Rumuny ze zahraničí.

Už nyní je patrný masivní příliv pracovních sil ze zemí mimo EU. V červenci činil rekordních 17 089 lidí. Většina Vietnamců v Rumunsku pracuje hlavně v loděnicích a očekává se, že brzy přicestují další.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.