Exodus z Venezuely dosáhl podle OSN 3 miliony lidí

Nejvíce lidí odešlo do Peru a Kolumbie, kam směřuje denně 3 tisíce lidí. Kolumbijská vláda v roce 2021 čeká 4 miliony Venezuelanů.

Podle informací OSN z Venezuely odešlo kolem 3 milionů lidí kvůli ekonomické a politické krizi v zemi. Je to nejvíce od roku 2015. Exodus, který je spojen s násilím, hyperinflací a nedostatkem potravin a léků se dotknul jednoho ze dvanácti Venezuelanů.

Podle představitele vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Williama Spindlera exodus akceleroval v posledních šesti měsících. Spindler také apeloval na podporu sousedních zemí, které nesou břemeno migrace a doposud vesměs praktikovaly politiku „otevřených dveří“. V září OSN uváděla, že z Venezuely uteklo 2,3 miliony lidí. Největší nárůst příchozích zaznamenávají Peru a Kolumbie. V Kolumbii je nyní 1 milion Venezuelanů. Každý den sem přichází další 3 tisíce a vláda odhaduje, že jich bude v zemi v roce 2021 čtyři miliony. Náklady Kolumbie budou pak zahrnovat skoro 9 miliard dolarů.

Migrace z Venezuely vyprovokovala vleklá ekonomická a politická krize, kterou Venezuela prochází pod vládou Nicolase Madury. Maduro tato čísla označil za „fake news“, které se snaží o to ospravedlnit intervenci do venezuelských záležitostí.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.