Rusko bojkotuje Davoské ekonomické fórum

Kvůli odmítnutí několika ruských podnikatelů bude ruská delegace na události nejspíš chybět.

Odmítnutí účasti Ruska na lednovém Davoském ekonomickém fóru podle Vladimira Putina nijak neovlivní autoritu země ve světové ekonomice. „Autorita závisí především na hospodářské moci země, na struktuře ekonomiky,“ řekl ruský lídr na tiskové konferenci po summitu ASEANu v Singapuru minulý týden. O odmítnutí Ruska účastnit se události napsal list Gazeta.

Putin svoje slova upřesnil s tím, že podle něj autorita závisí na výsledcích konkrétní země z pohledu technologií, růstu HDP a makroekonomických ukazatelů jako jsou nízká inflace, přebytek rozpočtu nebo malý deficit a také nízký vnější dluh země.

V souvislosti s ruskou neúčastí na Davoském ekonomickém fóru Putin sdělil, že se jednotliví ruští byznysmeni rozhodnou sami, ale Rusko tam nevyšle oficiální delegaci vládních představitelů a členů parlamentu. Byznysmeni jsou ale svobodní lidé a mohou udělat vlastní rozhodnutí, sdělil dále Putin. Obecně ruský prezident hodnotil podobná fóra jako pozitivní a užitečná, zmínil například zářijové Východní ekonomické fórum ve Vladivostoku. Řekl, že podobné akce sbližují lidi mimo nějaké dané politické rámce.

„Pokud někdo zavádí omezení nějakého typu je sám proti sobě,“ poznamenal dál.

Ruský premiér Dmitrij Medveděv oznámil neúčast Ruska na Davoském ekonomickém fóru ve Švýcarsku kvůli tomu, že švýcarská strana zavedla omezení účastnit se fóra pro několik ruských podnikatelů. Medveděv řekl, že ruská strana se oficiálně nebude fóra účastnit, pokud nedojde k odstranění těchto omezení.

Organizátoři Davoského ekonomického fóra totiž naznačili ruským podnikatelům Olegu Děripaskovi (Rusal), Viktoru Velselbergovi (Renova) a Andrejovi Kostinovi (šéf VTB), že na fóru nejsou vítáni. Podle neoficiálních informací se za faktickým zákazem účasti skrývají americké sankce.  Zatímco Děripaska se fóra účastnit nechtěl, nic se neví o záměrech Vekselberga. Oba patřili k pravidelným účastníkům. Kostin, který se Davosu účastnil 20 let, chce účastníky fóra oslovit dopisem.

V minulosti se fóra v Davosu účastnil v roce 2009 Vladimir Putin jako premiér. V roce 2008, 2011 a 2013 na něm byl Dmitrij Medveděv.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.