Na summitu skupiny APEC se tvrdě střetly USA a Čína

Summit ukázal, že mezi USA a Čínou rychle eskaluje nová studená válka. Rozdíly se překlenout nepodařilo.

Americký viceprezident Mike Pence varoval ostatní. Čína je prý „impérium a agresivní“. Čínský prezident Si Ťing-pching řekl, že americké války žádné vítěze mít nebudou, informují noviny Asia Times v článku Richarda Javada Heydariana.

Asijsko-pacifický summit ukázal, jak eskaluje nová studená válka mezi USA a Čínou. Nepodařilo se překlenout rozdíly, právě naopak. Ukázalo se, že země regionu si asi budou muset vybrat – mezi USA a Čínou.

Je jasné, že USA a Čína nejenže mají rozdílné vize nejdynamičtějšího regionu světa, ale také se vzájemně na summitu kritizovali a snažili se získat podporu zemí ASEAN.

Američané tvrdí, že Čína provozuje predátorskou ekonomiku a „diplomacii dluhové pasti“ tím, že pomáhá k velkým infrastrukturním investicím, které ale drží pevně v rukou a mezitím militarizuje Jihočínské moře.

Washington už dal najevo, že se rostoucímu čínskému vlivu postaví námořní spoluprací s ostatními zeměmi, které smýšlejí podobně, a bude jim poskytovat vojenskou pomoc. Nemluvě o tom, že bude konkurovat i investicemi (uvolněno prozatím 60 mld. dolarů na projekty soukromých a veřejných investic).

Číňané zase tvrdí, že Spojené státy podporují obchodní protekcionismus, unilateralismus a konfrontaci, protože chtějí prosadit jen své zájmy. Čína je naopak zásadním partnerem pro rozvoj regionu a jeho bezpečnost.

Ani jedna ze stran není naladěna na kompromis. Pence ještě před summitem ASEAN v Singapuru uvedl, že „Washington je oddán regionu“. Také řekl, že USA chce silnější kooperaci se zeměmi, které smýšlejí podobně (Austrálie, Japonsko a Indie, tzv. čtyřka), aby společně čelily „autoritářství a agresi“.

USA podniknou rozhodné akce k ochraně svých zájmů a postaví se komukoliv, kdo bude ohrožovat americké zájmy a hodnoty. Navíc čínské angažmá v Jihočínském moři označil za nelegální a nebezpečné. Do Číny se opřel i tím, že uvedl, že v regionu není místo pro „impérium a agresi“.

Čínský prezident ve svém 40minutovém projevu dal najevo, že to jsou USA, kdo ohrožuje mír a bezpečnost regionu. Unilateralismus a protekcionismus nevyřeší problémy, ale jen přidají nejistotu do světové ekonomiky. Historie prý jasně ukázala, že válka žádné jasné vítěze nedodá.

Pence bránil americkou politikou s tím, že prý Čína USA mnoho let zneužívala. Ale to je nyní u konce, řekl americký vicepremiér. USA neustoupí, dokud Čína nezmění své způsoby chování, zaznělo také.

USA se také spolu s Austrálií pustí do vytvoření námořní základy na Papui-Nové Guineji. Australský ministr obrany naznačil, že by australské válečné lodě mohly být na základně permanentně. Austrálie byla vyděšena zprávou, že Čína zvažuje vytvoření trvalé vojenské základny na sousedním Vanuatu.

Američané mají také tendenci v oblasti provádět námořní vojenská cvičení. Přítomnost válečných lodí ukazuje na připravenost USA hájit otevřenost Indo-Pacifického regionu, uvedla americká strana.

Očekává se, že Trumpova administrativa vytvoří konkurenční ekonomickou strategii pro region, ale jasně dává najevo, že primární metodou, jak oslabit vliv Číny, bude vojenská přítomnost.

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační obrázek: Oficiální stránky organizace APEC (https://www.apec.org/Press/Photos/2018/1118_AELW#album1-1)

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.