Obrat německé sociální demokracie: pryč s Hartz IV. Místo toho „občanské peníze“

Vedení německé sociální demokracie avizovalo odchod od schöderovské reformy sociálního státu Hartz IV.

Předsedkyně německé SPD Andrea Nahlesová chce, aby se sociální demokracie zbavila agendy 2010 (agendu 2010 vytvořil bývalý kancléř Schröder ve stylu „třetí cesty“ měla zmodernizovat sociální stát a mimo jiné zahrnovala restriktivní přístup k sociálním dávkám, pozn. redakce).

Místo toho si Nahlesová přeje „občanské peníze.“

Předsedkyně SPD konkretizovala své představy zrušení systému Hartz IV. Novým základním zajištěním musejí být občanské peníze. Dávky musejí být jasné a dostačující, sankce mají být odbourány. Musí se posílit sociální koheze společnosti.

Nahlesová už předtím avizovala, že „Hartz IV musí strana nechat za sebou“. Hlavní prioritou je snížení počtu dětí žijících v chudobě. V současné době jsou to dva miliony dětí. Pomoci mají také lepší dávky na bydlení. Základní sazba Hartz IV dávky nyní činí 416 euro za měsíc.

Nahlesová chce, aby byl nový systém méně tvrdý a byrokratický. Sankce se staly symbolem nedůvěry státu vůči těmi, kteří pobírají základní dávku. Nahlesová tím kritizovala ostře systém, který zaváděl bývalý sociálnědemokratický kancléř Gerhard Schröder. Řekla, že stát funguje tak, že automaticky u těch, kteří pobírají dávku, očekává podvod.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.