Itálie se musí odchýlit od fiskálních parametrů, říká Savona

Navrhované řešení nynější vlády by Itálii umožnilo se během tří let vrátit na přizpůsobení strukturálního rozpočtu a snížení veřejného dluhu k HDP.

Itálie se musí odchýlit od fiskálních parametrů EU, které dohodla předchozí vláda, napsala agentura Bloomberg. Tvrdí to italský ministr pro evropské záležitosti Paolo Savona (pozn. redakce: Paolo Savona byl původně vládními stranami navrhován na funkci ministra financí. Je znám svými velice kritickými názory na fungování eurozóny. Prezident Sergio Mattarella ho odmítl jmenovat a celá situace se přehoupla do politické krize. Strana Liga a hnutí Pět hvězd se nakonec dohodli na ministru financí Giovannim Triovi a Savonu přesunuli na ministra pro evropské záležitosti).

Savona tvrdí, že navrhované řešení by Itálii umožnilo se během tří let vrátit na přizpůsobení strukturálního rozpočtu a snížení veřejného dluhu k HDP.

Zásadní krokem strategie musí být oživení veřejných a soukromých investic. Právě to podle Savony posílí důvěryhodnost trhů a solventnost italského dluhu. Ten je solidní, tvrdí Savono, protože Italové disponují značným finančním bohatstvím.

Savona také řekl, že Itálie by měla být členem jednotného trhu, ale současná architektura institucí eurozóny nepomáhá splnění cílů stanovených Maastrichtem, a proto musí být opravena.

Itálie trpí roky stagnace, Evropská komise očekává, že země bude mít ze všech 19 členů eurozóny nejpomalejší růst.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.