Dalším bitevním polem mezi USA a Čínou může být jüan

Příměří mezi USA a Čínou je znovu s otazníkem. Trump i Si Ťing-pching stále o obchodu mluví rozdílnými jazyky.

William Pesek píše pro Asia Times, že oba lídři akceptovali příměří z Buenos Aires. Může jüan znovu roznítit spor?

(Pozn. redakce: není jasné, zda příměří vůbec začalo platit. FT upozorňují na tweet amerického prezidenta, v němž píše: „Jsem mužem cel. Když některá země využívá bohatství našeho skvělého národa, chci, aby za toto privilegium zaplatila. Tohle vždycky bude ta nejlepší cesta, jak maximalizovat naši ekonomickou sílu. Teď máme z cel miliardy dolarů! Make America rich again!“)

Trump i Si Ťing-pching stále o obchodu mluví rozdílnými jazyky a z neporozumění vzniká dojem, že se v Buenos Aires stalo něco velkého.

Trump tvrdí, že Si souhlasil se „snížením až odstraněním cel na zboží“, včetně amerických aut, zatímco Si je přesvědčen, že USA souhlasily s lepším přístupem Číny na trh.

Největší záhada, píše Pesek, ale spočívá v tom, že jednání hodnotí velice odlišně i členové Trumpova týmu. Podle Larry Kudlowa je détente s Pekingem „hotovo“, ministr financí Steven Mnuchin ale tvrdí, že proces teprve začíná. Vzhledem k nejistotě tedy nemůžeme říct, zda je příměří skutečné, nebo zda se rozpoutá širší obchodní konflikt ohledně čínského jüanu.

Jüan si po schůzce v Buenos Aires „poskočil“, což by se Trumpovi, neustále tvrdícímu, že čínská měnová politika „nás zabíjí“, mohlo líbit. Americké tlaky však mohou ohrožovat snahu prezidenta Si změnit růstové motory čínské ekonomiky a mohou vytvářet bubliny v úvěrech i nemovitostech.

Trhy by správně měly jüan prodávat, tvrdí Pesek a říká, že čínská ekonomika je zadlužená, nevyrovnaná a zpomalující. Dluh korporací v dolarech by pro řadu firem mohl být problém. Domácí poptávka není tak silná, roste riziko selhání úvěru, dramaticky líčí Pesek.

Druhá věc je Trumpův vztek. Máloco by ho rozčílilo tak, jako klesající, tedy oslabující jüan. To by pak jistě zvýšil cla na veškerý čínský dovoz, tedy na zboží za 500 mld. dolarů. Trump vůbec nechápe, jak funguje obchod, myslí si, že obchodní deficit znamená, že čínská vláda krade peníze americkým pracovníkům. A už vůbec nechápe, že měny jsou oceňovány vzhledem k ekonomickým fundamentům.

Trump by pochopil oslabující jüan jako porušení slibu čínskou stranou, tvrdí Pesek. Čínská ekonomika v třetím kvartále vykázala růst 6,5 %, i když řada ekonomů pravdivosti údaje nevěří. V Pekingu bijí na poplach, říká dál Pesek, snižují daně, dávají čerstvé půjčky a budují nové infrastrukturní projekty.

Čína je pod velikým tlakem hlavně kvůli USA a slabší jüan by se právě teď mohl Číně hodit, je možné, že oslabí zpět na úroveň kolem sedmi dolarů. To by však rychle dalo zapomenout na Buenos Aires, a trhy by se vrátily k válce.

Čnky zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.