Co bude s Julianem Assangem?

Ekvádor se po šesti letech snaží zbavit zakladatele Wikileaks Assange, který se skrývá na velvyslanectví země v Londýně.

Už šest let žije zakladatel Wikileaks na ekvádorském velvyslanectví v Londýně. Nyní prezident Ekvádoru říká, že už to stačilo. Je prý připravena cesta, aby Assange mohl velvyslanectví opustit, informuje německá zpravodajská platforma televize ARD Tagesschau.

Vláda ekvádorského prezidenta prý obdržela písemné garance, že Australan Julian Assange nebude vydán do jiné země, kde by mu hrozil trest smrti. Prezident Ekvádoru Lenin Moreno řekl, že je připravena cesta k tomu, aby Assange opustil velvyslanectví. Neuvedl ovšem, zda bude Assange nutit, aby velvyslanectví opustil. Assangovi právní poradci zvažují další kroky.

Po více než šesti letech se snaží Ekvádor zakladatele Wikileaks zbavit. Assange ale nechce velvyslanectví opustit, protože se bojí vydání do USA. Tam by mu totiž kvůli zveřejnění dokumentů z válek v Afghánistánu a Iráku hrozil trestní řízení kvůli vyzrazení tajemství, což by mohlo znamenat i trest smrti.

Moreno jasně řekl, že se mu Assange na ambasádě nelíbí. Šest let je příliš mnoho, aby byl člověk zavřen na jednom místě. Musí se najít řešení.

47letý Assange prchnul na velvyslanectví v roce 2012, aby se vyhnul zatčení a vydání do Švédska. Později švédská justice vyšetřování zastavila, ale britské úřady uvedly, že pokud z ambasády odejde, tak ho stejně zatknou, protože útěkem na zastupitelství jiné země porušil zákon. Moreno dodal, že zřejmě dostane krátký trest, protože se nenechal vydat britským úřadům.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.