Nový americký sen je severní Evropa

Překvapení? Mladí Američané a demokraté sní o socialismu skandinávského typu.

Simon Kuper píše pro Financial Times o překvapivém vývoji v USA. Většina demokratů a mladých Američanů si přeje socialismus.

Sen o severní Evropě vypadá asi takhle, začíná svůj článek komentátor FT Kuper, dostat se domů včas na večeři s dětmi, nemuset se bát plateb za jejich zdravotní péči a vzdělání, bezpečí v ulicích, bezpečná adresa, dostupné bydlení, časté dovolené a delší život. Nebudete bohatý, ale nebudete to ani potřebovat. Sen o severní Evropě nahrazuje ten americký – dokonce uvnitř USA samotných.

Americký sen se do Evropy dostal po druhé světové válce. Založený na individualismu a na tom, že kdo se snaží, ten dosáhne úspěchu. Jenže to je dnes pryč. Když Donald Trump zahajoval svou kampaň, řekl, že americký sen, i když on ho ještě zosobňuje, je mrtvý. Jenže on sám si na americký sen jen hraje, ve skutečnosti je dědicem bohatství, píše Kuper. Sociální mobilita v USA je mnohem nižší než v severní Evropě. Být Američanem je jako mít maličkou firmičku, která zápasí o přežití. Stále na hraně propasti.

Trump sice slíbil oživit americký sen, jenže oni ho Američané už ani nechtějí. Podle Gallupu většina mladých Američanů a demokratů chce to, čemu se ve Spojených státech říká „socialismus“. Tím myslí rovnější společnost a dobré veřejné služby, tedy něco jako severní Evropa.

Asi to nakonec nezvítězí, ale je to už mainstream, píše Kuper. Bernie Sanders, který se sám označuje za socialistu, se cítí jako mluvčí tiché většiny, ne jako okrajový psanec. Demokratická kampaň za „medicare pro všechny“ si vede dobře. A ve volbách 2020 se nejspíš bude prodávat sen o severní Evropě, i když se zabalí do amerických barev.

Je pravda, že Evropa nemá tolik inovativních firem jako USA. Modernita je zosobňována Facebookem a Amazonem. Jenže tyto firmy nedávají bohatství zpět. Amazon neplatí skoro žádné daně, upozorňuje Kuper.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.