Svět je sobečtější a nejistější

V Německu míní, že stažení USA z krizových regionů znamená, že svět bude o něco méně bezpečný.

Těmito slovy hodnotí předseda výboru pro zahraničí německého Bundestagu Norbert Röttgen posuny v roce 2018, napsala Tagesschau

Na začátku rozhovoru pro německou veřejnoprávní televizi Röttgen udává, že USA jsou nenahraditelné. Jejich oznámení stáhnout se z krizových regionů znamená, že svět je zase o něco méně bezpečný.

Norbert Röttgen je předsedou zahraničního výboru německého Bundestagu a dává najevo, že má obavy o zahraničně-politický kurz za prezidenta Donalda Trumpa. Pokud se USA vzdají své role jako mocnosti světového pořádku, bude svět více nejistý, nestabilní a sobečtější. To je smutná pravda, tvrdí německý představitel.

Trump při návštěvě Iráku uvedl, že USA už nemohou být nadále světovým policistou. Röttgen se domnívá, že „světový policajt“ je zastaralá kategorie, podle něj jde spíše o „světový řád, stabilitu, vyrovnávání a diplomacii – zatím stály USA.“ Trump se ovšem podle něj chce bohužel z této role vyvléci, aniž by za ní byla náhrada.

Čína a Rusko jistě mezeru využijí, ale ne ve smyslu role tvoření řádu. Röttgen se také domnívá, že požadavek USA, aby Německo převzalo větší finanční zátěž, je správný. Politik z CDU se domnívá, že Německo musí přidat. Německo ovšem nemá právo kritizovat USA za jejich rozhodnutí oslabovat své angažmá ve světě.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.