Šéfka FEDu Janet Yellenová naznačila, že zvýšení úrokových sazeb v březnu by bylo „vhodné“

CNN. Ameriko, připrav se na další zvýšení sazeb. Šéfka FEDu Janet Yellenová naznačila, že pokud ekonomika bude na dobré cestě i v dalších týdnech, je možné očekávat nárůst úrokové sazby při další setkání FEDu 14.-15. března.

Na setkání v Chicagu Yellenová prohlásila: „Komise bude hodnotit na našem setkání v březnu, zda se zaměstnanost a inflace vyvíjejí v souladu s naším očekáváním a v tomto případě by bylo další přizpůsobení úrokové sazby vhodné.“

Naposledy FED zvýšil úrokové sazby v prosinci – a bylo to teprve druhé navýšení za téměř desetiletí. Další zvýšení úrokové sazby by bylo znamení, že americká ekonomika se blíží plnému zdraví po velmi pomalém zotavení z Velké recese.

Navýšení sazeb ovlivní miliony Američanů, od těch, kteří si chtějí pořídit bydlení až ke střadatelům. A mají také obrovský vliv na globální ekonomiku a finanční trhy.

Yellenová také naznačila, že pokud ekonomika udrží pozitivní směřování, mohl by FED zvyšovat sazby rychleji.

„Proces ústupu od akomodativní politiky zřejmě nebude tak pomalý jako v roce 2015 a 2016“, uvedla Yellenová.

Jedním z důvodů tohoto posunu je prezident Trump. Jeho plány na obnovení silnic a mostů by mohly podpořit poptávku pro americké zboží. A to by mohlo zvýšit inflaci.

Ovšem největší vliv na rozhodnutí FEDu je stav americké ekonomiky. Míra nezaměstnanosti je 4,8 %, v roce 2009 to bylo 10 %.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.