V Itálii zmizel severokorejský diplomat. Zběhl?

Vysoce postavený diplomat Severní Koreje krátce před skončením mandátu v Itálii zmizel neznámo kam.

Severokorejský vysoce postavený diplomat v Itálii a jeho manželka nejsou k nalezení, jak informoval jihokorejský poslanec. Vzniká tak spekulace o tom, zda diplomat neutekl do Jižní Koreje. Diplomat v roli zastupujícího velvyslance zmizel už v listopadu před tím, než mu v Itálii skončil mandát. Zběhnutí vysoce postaveného diplomata by uvedlo do rozpaků současného lídra země Kim Čong-una, který se svým jednáním s USA i s Jižní Koreou snaží stylizovat do mezinárodního geopolitického hráče, hodnotí agentura Associated Press.

Poslanec Kim Min-ki sdělil, že o zmizení diplomata poskytla informace Národní rozvědná služba Jižní Koreje s tím, že neposkytla další informace o diplomatově místě pobytu. Diplomat také jihokorejskou stranu nekontaktoval. Neví se ani nic o osudu diplomatových dětí a nepotvrdila se ani zpráva z jihokorejských médií, že diplomat požádal o azyl v Itálii. To nepotvrdilo ani italské ministerstvo zahraničních věcí.

Severokorejská strana se k věci nevyjádřila. Zběhnutí diplomatů či dalších úředníků je ale v zemi citlivé téma. Naposledy k něčemu takovému došlo v roce 2016, kdy zběhl do Jižní Koreje bývalý severokorejský diplomat na ambasádě v Londýně. Ten také nyní vysvětlil význam italského velvyslanectví Severní Koreje. Ta jednak plní roli styčného důstojníka pro Světový potravinový fond, který sídlí právě v Římě, jednak je italské velvyslanectví „hubem“ pro pašování luxusního zboží do Severní Koreje. Zmizelý diplomat se tak mohl této aktivity účastnit.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.