Kampaň ke druhým narozeninám !Argumentu pokračuje

Od redakce: Co jsme za dva roky všechno udělali a proč je důležité nás finančně podpořit.

Milé čtenářky a milí čtenáři,

!Argument dnes oslavuje svoje druhé narozeniny a vstupuje do roku batolete. 9. ledna 2017 jsme začali náš internetový časopis vydávat.  A byl to vstup do neznáma a nejistoty, ve kterém nás ale podpořila spousta lidí – autorů, dobrovolníků a čtenářů. Děkujeme, že jste s námi!

Nejprve malá statistika naší práce a výsledků.

V našem dvouletém archivu naleznete nyní celkem 161 analytických textů, 50 ukázek z knih, 821 komentářů, 61 rozhovorů, 747 názorových trendů a také celkem 3368 zpráv (k 8. lednu 2019).

Na náš web za poslední dva roky přispělo kolem 110 českých a slovenských, ale i zahraničních autorek a autorů. Všechny autorské články, a je jich celkem 982 za uplynulé dva roky, jsme mohli vydat díky dobrovolné práci a času, které nám jejich autoři poskytli solidárně a nezištně.

V letošním roce jsme vydali také dvě e-knihy průřezové tvorby našich autorů a v tomto projektu chceme podle našich možností pokračovat.

Většinou ve dvou lidech, i když v poslední době už s pomocí dvou našich dobrovolných korektorek, jsme nabídli našim čtenářům za dva roky už 3368 nejrůznějších zpráv, z nich řadu i přes jejich význam nenajdete nikde jinde v českém jazyce. V celkem v 747 článcích, které monitorují názorové trendy v současném světě, jsme zprostředkovali čtenářům různé pohledy a názory, často ty, které nesdílíme, ale které stojí za pozornost z hlediska významu, originality anebo pro přehled.

Myslíme si, že na časopis, který pracuje s minimálními finančními zdroji a v naprosto virtuálním prostředí, tj. nemá žádnou redakci, používá soukromé vybavení (od počítačů přes připojení k internetu či mobilní komunikaci), to není špatný výsledek. Chceme se ale zlepšovat, rozšiřovat náš záběr, zkvalitňovat náš obsah formálně a především tím, co nabízí tematicky. Jsme pořád v plenkách jako všechna batolata.

Zde jsou některé naše plány (další si zatím necháme pro sebe vzhledem k jejich nehotovosti):

V roce 2019 bychom chtěli rozšířit oblast kultury, kterou jsme dosud zanedbávali. Doufáme tak, že se v nejbližší době budete moci dočíst více například o některých výstavách, recenzích na filmy a seriály či se zaposlouchat do jazzu.

Budeme se pravidelněji věnovat české politice a po celý rok se budeme snažit mapovat a hodnotit posledních třicet let budování demokracie a kapitalismu v České republice.

A bez dalších detailů jen naznačíme, že máme v plánu rozšířit naše portfolio o oblast multimédií.

Finanční kampaň pokračuje

Milé čtenářky a čtenáři,

Přestože relativně dobře fungujeme na základě dobrovolnosti, je to finanční stránka, která nám umožňuje existovat, a především rozhoduje o naší budoucnosti. Běžný technický provoz webu, jeho údržba, výběrově také předplatné některých zahraničních zdrojů (i když se snažíme se mu vyhnout či si ho platíme soukromě), a hlavně plány na rozšíření do budoucna – to všechno se neobejde bez finanční podpory. !Argument se spoléhá jenom na dobrovolnou podporu od čtenářů, která je v daný moment jeho silou ale i slabostí.

Silou proto, že nám dává absolutní nezávislost. Nežádáme o granty, které by nás institucionálně omezovaly. Nemáme příjmy z reklamy, která by nás nutila k podbízení a skandalizaci – protože její princip stojí na klikání, tj. na maximálním sbírání kliků nehledě na obsah. Naše titulky nemanipulují, neskandalizují a nevymýšlejí si. Nemusejí, protože nestojí na komerční reklamní základně.

Slabostí proto, že dobrovolné předplatné je ochoten poskytnout jen zlomek našich čtenářů. Nechceme, aby to znělo nevděčně nebo lakomě, protože si skutečně vážíme každé částky – například za říjen 2018 jsme získali krásnou a výjimečnou podporu v hodnotě 40 tisíc korun, na kterou jsme hrdí, protože je projevem obrovské důvěry. Bohužel to tak není každý měsíc, což nás nutí Vás znovu a znovu oslovovat s prosbou o pomoc, abychom zabránili prekérní situaci celého projektu. Finance zcela prozaicky ovlivňují podobu časopisu a diktují, co si můžeme dovolit na každý den připravit obsahově, kvalitu obsahu z hlediska jazyka a formy. Ovlivňují naše plány a možnosti do budoucnosti. Když nevíte, zda budete mít měsíční rozpočet 10 tisíc nebo 40 tisíc korun, dost těžko se cokoliv plánuje a slibuje. A ostatní svět kolem na dobrovolnosti a nezištnosti bohužel nestojí.

Nechceme se ale zavírat za paywall (zpoplatněný přístup na webové stránky), což je trend v případě médií hlavního proudu. Chceme, aby náš předplatitel měl naprosto svobodnou vůli v tom nám příspěvek poskytnout. Připomínáme, že náš model je postavený na jednoduchém solidárním modelu:

150 korun měsíčně je poplatek za veřejnoprávní média v ČR. 100 předplatitelů s minimální částkou 150 korun měsíčně dá dohromady 15 tisíc korun, 200 předplatitelů 30 tisíc korun, 800 předplatitelů ale už 120 000 korun. I dny se slabou čteností našeho webu přitom mají potenciál v hodnotě 270 000 korun za den. V průměru máme přes 100 pravidelných předplatitelů a desítky tisíc čtenářů za měsíc.

O tom, zda nám poskytnete dar k druhým narozeninám v podobě pravidelného předplatného v částce, která Vám vyhovuje, nebo jednorázový dar rozhodujete jenom Vy. Náš obsah není za placenou zdí a je solidárně přístupný pro všechny. Informace nejsou na prodej. K tomu, abychom šli proti proudu, se nicméně bez peněz neobejdeme.

Všem, kdo nás solidárně podpořili a podporují a pomáhají, děkujeme. Vážíme si Vaší důvěry a snažíme se s finančními prostředky zacházet maximálně hospodárně.

Další informace o předplatném najdete zde.

Upozorňujeme naše předplatitele na podmínky pro daňové doklady k poskytnutí daru za rok 2018 zde.

Ilona a Veronika, redakce a tým !Argumentu

Dodatky:

 

Počet všech typů článků vydaných od ledna do listopadu 2018 (v prosinci se 162 článků). Snížení je dáno menším počtem malých zpráv, které nebudily u čtenářů dostatečný zájem.
Počet všech typů článků vydaných v roce 2017

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.