Trump nepojede do Davosu, tíží ho domácí problémy

Donald Trump odřekl účast na prestižním Světovém ekonomickém fóru v Davosu. Je prý příliš zaměstnán situací doma.

Jako obvykle se na konci ledna bude konat Světové ekonomické fórum v Davosu. Povinnost pro každého šéfa vyspělé země, tvrdí německá ARD Tagesschau. Pro prezidenta DonaldaTrumpa to ale neplatí, zůstane v USA, a to kvůli rozpočtoývm sporům.

Americký prezident odřekl účast v Davosu a to kvůli stavbě zdi a rozpočtu. Trump ovšem ve tweetu objasnil, že kvůli nepoddajnosti demokratů v otázkách hraničních bezpečnosti, musí účast odříct.

Trump si dělal promo v hraničním texaském městě. Zdůrazňoval tam nutnost postavení zdi. Je prý potřeba k zastavení pašeráků lidí. Hrozil také vyhlášením stavu nouze, pokud bude soulad s Kongresem. Trump uvedl, že si nedovede představit žádný důvod, proč to neudělat, on k tomu má právo. Získal podporu senátora Lindsey Grahama, který se za něj postavil a řekl, že musí získat finance ke stavbě zdi.

Rostou ovšem obavy z dopadů tzv. „shutdownu“ – tedy stavu, kdy je část rozpočtu zablokovaná pro úřady vlády. Prezident podmiňuje svůj souhlas s rozpočtem jen pokud budou schváleny výdaje na stavbu zdi ve výši 5,7 mld. dolarů. Jenže Trump je nyní v Kongresu odkázán na hlasy demokratů, kteří to odmítají. Krizový rozhovor Trump ukončil po 15 minutách. Je to už 21 dní, kdy pracují zaměstnanci vlády či úřady, což je asi 800 000 lidí, bez výplaty. Někteří z nich si vzali nucenou dovolenou.

Toto blokování rozpočtu se může stát nejdelším v dějinách. Za prezidenta Billa Clintona trvalo 21 dní.

Guvernér americké centrální banky Jerome Powell varoval před velkými škodami pro domácí ekonomiku, pokud by se tento stav nadále prodlužoval.

Jak ovšem informovaly americký tisk, například Washington Post, pak vláda zkouší penze zíkat jinde, například z fondu pomoci při katastrofách. Je to fond pro oblasti jako je Portoriko, Texas, Kalifornie či Florida, v nichž řádí řada přírodních katastrof.

Tento fond, tvrdí ABC News, disponuje téměř 14 mld. dolarů. Vládní mluvčí Sandersová ovšem uvedla, že se jedná o „fake news.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.